![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kiadós, szaftos marhapörkölt a mama receptje szerint: házi krumpligombóccal kínáld
![mpcover](https://kep.index.hu/1/0/4112/41122/411228/41122817_3138069_01211d2a03737616d5f3f27720ffbe4c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kiváló alapanyagok, sok hagyma és az idő a lelke a jó marhapörköltnek, alacsony hőfokon órákig is készülhet.
Nincs két egyforma recept, ahogy két egyforma szakács sem létezik, a konyhában mindenki másképp mozog. De nincs is ezzel semmi baj, a főzés jó dolog, az evés még jobb, ne félj megvalósítani az elképzeléseidet, saját ízlésedre szabni az ételeket.
A pörkölt hozzátartozik a magyar gasztronómiához, sokfajta húsból, de zöldségből is készülhet. A húsos pörköltek közül a marha nagy kedvenc, különösen finom bográcsban készítve, vörösborral, de nem kell feltétlen a szabadban egy hatalmas kondér felett ügyeskedned, egyszerűbben is készülhet a régi kedvenc.
A jó pörköltnek több titka is van. Akkor jó, ha sűrű a szaftja, a hús vajpuha, és persze a fűszerezés is sokat számít. Marha esetében lábszárból érdemes a pörköltet készíteni, de lapockából, nyakból és pofahúsból is összedobhatod. A marhapörkölt sokféleképpen készülhet, indulhat a menet pörköltalappal, de a hús körbepirításával is kezdhetsz. Használhatsz vörösbort, de nélküle is készülhet, amit viszont nem érdemes kihagyni, az a majoránna, kiemeli a marhahús zamatát.
Mamaféle marhapörkölt
![mpct](https://kep.index.hu/1/0/4112/41122/411228/41122823_e928f33f5675cfbf9590427d70388f37_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Pörkölt:
- 80 dkg marhalábszár
- kevés olaj vagy zsír
- 5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- víz szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál majoránna
- 1 darab erős paprika
- 1 darab paradicsom
Krumpligombóc:
- 1 kg krumpli
- só ízlés szerint
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab tojás
- liszt szükség szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
Pörkölt:
A húst kockázzuk egyforma méretűre.
Az olajat vagy zsírt forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük, míg üveges lesz, utána a reszelt fokhagymát és a húst is adjuk hozzá.
A húst pirítsuk fehéredésig, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, a vizet (1 bögre) és a fűszereket, félig lefedve, gyakran kevergetve, alacsony lángon főzzük 1 órát.
A finomra vágott hegyes erős paprikát és paradicsomot 1 óra elteltével forgassuk a pörkölthöz, az elfőtt vizet pótoljuk (egy vagy fél bögre, szükség szerint), és főzzük még 1 órát.
Amikor a hús puha lesz, de a szaft még nem sűrű, akkor vegyük feljebb a lángot, és főzzük sűrűre a pörköltet.
A kész pörköltet kínáljuk tésztával, kenyérrel vagy krumpligombóccal, és a savanyút se felejtsük el mellőle.
Krumpligombóc
A megpucolt krumplit vágjuk egyforma kockákra, bő, sós vízben főzzük puhára.
Miután a krumpli megpuhult, szűrjük le, még melegen törjük össze krumplinyomóval, adjuk hozzá a vajat és tegyük félre, várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást és a lisztet, kezdjünk el tésztát gyúrni. A lisztet mindig kis adagokban adjuk a krumplihoz, annyit, amennyit felvesz.
A begyúrt, könnyen kezelhető tésztából formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.
A gombócokat dobjuk sós, enyhén olajos vízbe, és főzzük addig, míg feljönnek a felszínre. Amikor a gombócok a felszínre úsztak, várjunk még 2-3 percet, utána szedjük ki, majd kínáljuk a pörkölt mellé.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!