
Kukoricás babsaláta friss petrezselyemmel: négyféle babból és csicseriborsóból
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül

Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg

Puha, búzadarás kevert sütemény: édes szirup járja át
Ez a recept a bab szerelmeseinek szól. Tényleg az igazi, hardcore babrajongókat célozza meg. A salátába ötféle hüvelyes kerül, úgyhogy egy laktató, főételnek is beillő fogást kapunk végeredményül, főleg, hogy ez egy hatalmas családi adag.
A babsaláta nemcsak finom, hanem gyönyörű és színpompás is, van benne vörös-, fehér-, tarka- és fekete szemű bab, a nyári színekről pedig az aranysárga kukorica és az élénkzöld petrezselyem gondoskodik.
Babfajták beszerzése
A legtöbb bab könnyen beszerezhető, akár konzervformában is. Vörösbabból a vesebab a legjobb választás, de ha nem jutunk hozzá, bármelyik társa megteszi. Fehérből a cannellini a legfinomabb, ez konzervformában is kapható a legtöbb szupermarketben. A tarkababból a száraz a könnyebben elérhető, de egy-egy fajtája konzervként is fellelhető. A fekete szemű bab már nagyobb fejtörést okozhat, pedig ez is kapható a hipermarketekben, delikátokban és az ázsiai üzletekben.
A gyorsaság és az egyszerűség kedvéért vettük alapul a konzerveket, de természetesen, ha időnk engedi, főzzünk szárazbabot, azzal még jobb lesz. A recept csak irányadó, készíthetjük kevesebb babfajtából, másmilyenekből, a petrezselymet pedig bátran lecserélhetjük korianderre.
Kukoricás babsaláta

Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 doboz kukorica (200 g)
- 1 doboz vörösbab (vesebab) (400 g)
- 1 doboz csicseriborsó (400 g)
- 1 doboz tarkabab (400 g)
- 1 doboz fehérbab (cannellini) (400 g)
- 1 doboz fekete szemű bab (400 g)
- 1.5 deciliter extra szűz olívaolaj
- 2 darab lilahagyma
- 1 deciliter fehérborecet
- 0.33 bögre cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 marék petrezselyem
- 2 teáskanál friss oregánó (opcionális)
Elkészítés:
Ha konzervbabot használunk, szűrjük le, mossuk át, majd csöpögtessük le. A kukoricával tegyünk ugyanígy. Ha szárazbabot használunk, főzzük ki, szűrjük le.
Tegyük a babokat, a kukoricát és az apróra vágott lilahagymát egy tálba az olívaolajjal együtt. Sózzuk-borsozzuk, alaposan forgassuk át.
Egy kis tálban keverjük ki alaposan a cukrot az ecettel. Ha szép egynemű az öntet, öntsük rá a salátára.
A petrezselymet és az oregánót aprítsuk össze, szórjuk a salátára, keverjük össze. Tegyük a salátát hűtőbe pár órára.
Fotó: Getty Images