Selymes karfiolkrémleves kurkumával: immunerősítő fogás a hideg napokra

kurkumas-karfiolkremleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kurkumától nem csak gyönyörű színe lesz a levesnek, az egészséges fűszerrel felvértezheted a szervezeted a betegségekkel szemben is.

Ha valami finom, krémes, melegítő fogást keresel, ami ráadásként még az immunrendszeredet is erősíti, ne keress tovább! Ez a karfiolkrémleves a tökéletes választás: a sült zöldségnek köszönhetően isteni, karakteres íze lesz, a kurkumának és a gyömbérnek hála pedig aranyat ér az influenzaszezonban. 

Viszonylag sűrű lesz a végeredmény, úgyhogy ha picit hígabb levesre vágysz, esetleg a fűszerek erősségén lágyítanál, tejszínnel/kókusztejjel is felöntheted. Így még krémesebb és lágyabb lesz, picit édeskés beütést kap, érdemes kipróbálni. 

Kurkumás karfiolkrémleves

kurkumas-karfiolkremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 2 ek olaj
  • 2 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek vaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.2 liter alaplé
  • 0.5 tk chilipehely (elhagyható)
  • ízlés szerint só, bors
  • a tálaláshoz friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

A karfiolt szedjük rózsáira, tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk rá az olajat, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kurkumát és a gyömbért. Forgassuk alaposan össze.

Szórjuk a tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok, majd toljuk a sütőbe kb. 20-25 percre, míg picit megpirulnak és megpuhulnak.

Forrósítsunk vajat egy lábasban, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Dinszteljük kb. 5 percig, majd mehet rá a zúzott fokhagyma is.

1 perc múlva adjuk hozzá a sült karfiolt, majd öntsük fel az alaplével. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 15 percig.

Utána húzzuk le a tűzről, egy botmixerrel pürésítsük, majd sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

Chilipehellyel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon