Így készül a legtökéletesebb remegős lágytojás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egész jól megy már a lágy fehérjéjű, folyós sárgájú tükörtojás, a rántotta is a lehető leghabosabban kerül ki a serpenyőnkből, de a lágytojás nehéz műfaj. Hiába próbálkozunk képletekkel, csipogó órával ás árgus figyelemmel, kész orosz rulett.

Annyi mindentől függ, sikerül-e a hagyományos módszerrel a lágytojás. A végeredményt befolyásolja a tojás mérete, frissessége, hőmérséklete, a fazék mérete és vastagsága és az is, mennyire forr a víz.

Hiába figyelek oda, tartok be minden szabályt, hiába állok a víz fölött a szűrőkanalat támadásra készen szorongatva, még így sem sikerül mindig olyanra, amilyenre szeretném. Hol kicsit szilárdabb lesz, hol egy hajszálnyit folyósabb, de a legritkábban olyan remegős, amilyenre vágyom.

Sütőben sütés

A megoldás a gőzben sütés lett. A módszer ugyan tíz perccel több időt vesz igénybe, mint a hagyományos, főzős megoldás, viszont így száz százalékig ura vagyok a helyzetnek és a tojásoknak. Éppen olyan lágyságúra készítem el, ahogyan szeretem, annál az egyszerű oknál fogva, hogy látom és figyelem alakulás közben.

Míg a főzve készült lágytojásnál fél perc figyelmetlenség, bambulás is végzetes lehet, itt a folyamatok lassabb hömpölygése miatt nem tudjuk elrontani a tojásunkat. Aki akarja, cifrázza parmezánnal, vajjal, füstölt sonkával, de a maga egyszerűségében is csodálatos egy kis pirítóssal. 

Gőzben készült lágytojás

DSC 4093

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 darab tojás
  • 2 csipet vaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint tej vagy tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt 160 fokosra melegítjük elő. Annyi tűzálló tálkát vagy bögrét veszünk elő, ahányan vagyunk. A tálakat kikenjük lágy vajjal, és beleütünk egy, maximum két tojást. Sózzuk, borsozzuk, esetleg paprikázzuk, és ráöntünk egy-egy löttyintésnyi tejet vagy tejszínt. Egy nagyobb tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük a formákat, amiben kényelmesen elférnek. Vizet forralunk, és a nagyobb formát felöntjük úgy, hogy a kis formáknak kb. a feléig érjen. Az egészet betesszük a sütőbe, és körülbelül 10-13 percig sütjük. Olyan hat-hét perc után érdemes gyakran ránézni, nehogy túlkészüljön.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük