![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a legtökéletesebb remegős lágytojás
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egész jól megy már a lágy fehérjéjű, folyós sárgájú tükörtojás, a rántotta is a lehető leghabosabban kerül ki a serpenyőnkből, de a lágytojás nehéz műfaj. Hiába próbálkozunk képletekkel, csipogó órával ás árgus figyelemmel, kész orosz rulett.
Annyi mindentől függ, sikerül-e a hagyományos módszerrel a lágytojás. A végeredményt befolyásolja a tojás mérete, frissessége, hőmérséklete, a fazék mérete és vastagsága és az is, mennyire forr a víz.
Hiába figyelek oda, tartok be minden szabályt, hiába állok a víz fölött a szűrőkanalat támadásra készen szorongatva, még így sem sikerül mindig olyanra, amilyenre szeretném. Hol kicsit szilárdabb lesz, hol egy hajszálnyit folyósabb, de a legritkábban olyan remegős, amilyenre vágyom.
Sütőben sütés
A megoldás a gőzben sütés lett. A módszer ugyan tíz perccel több időt vesz igénybe, mint a hagyományos, főzős megoldás, viszont így száz százalékig ura vagyok a helyzetnek és a tojásoknak. Éppen olyan lágyságúra készítem el, ahogyan szeretem, annál az egyszerű oknál fogva, hogy látom és figyelem alakulás közben.
Míg a főzve készült lágytojásnál fél perc figyelmetlenség, bambulás is végzetes lehet, itt a folyamatok lassabb hömpölygése miatt nem tudjuk elrontani a tojásunkat. Aki akarja, cifrázza parmezánnal, vajjal, füstölt sonkával, de a maga egyszerűségében is csodálatos egy kis pirítóssal.
Gőzben készült lágytojás
![DSC 4093](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290993/29099397_b3aa554e90001ace41cfaa540f52aa15_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 darab tojás
- 2 csipet vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint tej vagy tejszín
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!