Lajcsi-szelet kétféle krémmel és csokimázzal: a retró kedvenc mindenkit rabul ejt

Lajcsi-szelet cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Lajcsi-szelet a régi lakodalmas sütik egyik kedvence, mely mézes, kakaós tésztával és kétféle krémmel töltve csábít.

Annyi, de annyi új süti hódít, a macaron, muffin, tiramisu és társai, hogy el is feledkezünk róla, hogy a nagymamák kézzel firkantott receptes füzetében mennyi régi kincs bújik meg. Főleg a lakodalmas sütik közt találni olyanokat, amelyek női és férfi nevekben maradtak ránk. Az egyik ilyen szépség a Kata-szelet, de bőven lehetne még sorolni a finomságokat.

Egyik nap úgy döntöttem, ideje valami olyat készítenem, amit még soha nem csináltam, de nem valami új receptre vágytam, hanem a régi idők egyik gyöngyszemére. Találtam is három mesés finomságot, Zoltán, Marika és Lajcsi vívtak szoros küzdelmet, melyik is mutatkozzon be a családnak. Lajcsira esett a választásom, a mézes, kakaós tészta és a puncskrém miatt.

Hát, mit ne mondjak, ez nem egy két perces süti, de nagyon megéri a fáradságot: a tésztával jól lehet dolgozni, a sütésnél azonban figyelni kell, mert ha túlsül, nem fog megpuhulni. Mivel a krém pudingból készül, érdemes a megvásárolt pudingot a csomagoláson írtak szerint elkészíteni. A süti akkor jó, ha szépen megpuhul. Ez a tészta hasonló a mézes krémeséhez, vagyis minél tovább áll, annál finomabb.

Lajcsi-szelet

Lajcsi-szelet ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 50 g vaj
  • 200 g cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 400 g finomliszt
  • 1 evőkanál szódabikarbóna

Krém:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag puncspuding
  • 1 liter tej
  • 200 g porcukor
  • 250 g puha vaj

Teteje:

  • 120 g ét- vagy tejcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A vajat vízgőz felett olvasszuk fel, és keverjük hozzá a cukrot, kakaót, tojást és a mézet, majd tegyük félre 20-25 percre, hagyjuk hűlni. Ezután adjuk hozzá a liszttel elkevert szódabikarbónát, és gyúrjunk belőle tésztát. A kész tésztát osszuk 3 egyforma részre, majd nyújtsuk ki a lapokat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A lapokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.

Krém:

A vaníliás pudingot a tejjel készítsük el a puding csomagolásán írt útmutató szerint. Amikor elkészült, szedjük tálba, takarjuk le fóliával, így nem lesz bőrös, és várjuk meg, míg kihűl.

A puncspudinggal ugyanígy járjunk el, készítsük el tejjel a csomagoláson írtak szerint, tegyük tálba, várjuk meg, míg kihűl.

A porcukrot a vajjal keverjük habosra, majd megfelezve keverjük a kihűlt pudingokhoz.

Összeállítás:

Az egyik kakaós lapot kenjük meg puncsos krémmel, utána helyezzük rá a másik lapot, utána jöhet a vaníliás krém, a tetejére az utolsó lap. A sütit fóliázzuk le, és tegyük félre 3-4 órára.

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd simítsuk a süti tetejére. A süteményt másnap kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük