Lagzis barack, hólabda, őzgerinc – Vidéki lakodalmak asztaláról nem hiányozhatnak ezek a sütemények
Az igazi falusi, sátras lakodalmakon a mai napig nagy hagyománya van a házi készítésű, úgynevezett lagzis süteményeknek.
Annyi, de annyi új süti hódít, a macaron, muffin, tiramisu és társai, hogy el is feledkezünk róla, hogy a nagymamák kézzel firkantott receptes füzetében mennyi régi kincs bújik meg. Főleg a lakodalmas sütik közt találni olyanokat, amelyek női és férfi nevekben maradtak ránk. Az egyik ilyen szépség a Kata-szelet, de bőven lehetne még sorolni a finomságokat.
Egyik nap úgy döntöttem, ideje valami olyat készítenem, amit még soha nem csináltam, de nem valami új receptre vágytam, hanem a régi idők egyik gyöngyszemére. Találtam is három mesés finomságot, Zoltán, Marika és Lajcsi vívtak szoros küzdelmet, melyik is mutatkozzon be a családnak. Lajcsira esett a választásom, a mézes, kakaós tészta és a puncskrém miatt.
Hát, mit ne mondjak, ez nem egy két perces süti, de nagyon megéri a fáradságot: a tésztával jól lehet dolgozni, a sütésnél azonban figyelni kell, mert ha túlsül, nem fog megpuhulni. Mivel a krém pudingból készül, érdemes a megvásárolt pudingot a csomagoláson írtak szerint elkészíteni. A süti akkor jó, ha szépen megpuhul. Ez a tészta hasonló a mézes krémeséhez, vagyis minél tovább áll, annál finomabb.
Tészta:
A vajat vízgőz felett olvasszuk fel, és keverjük hozzá a cukrot, kakaót, tojást és a mézet, majd tegyük félre 20-25 percre, hagyjuk hűlni. Ezután adjuk hozzá a liszttel elkevert szódabikarbónát, és gyúrjunk belőle tésztát. A kész tésztát osszuk 3 egyforma részre, majd nyújtsuk ki a lapokat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A lapokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
Krém:
A vaníliás pudingot a tejjel készítsük el a puding csomagolásán írt útmutató szerint. Amikor elkészült, szedjük tálba, takarjuk le fóliával, így nem lesz bőrös, és várjuk meg, míg kihűl.
A puncspudinggal ugyanígy járjunk el, készítsük el tejjel a csomagoláson írtak szerint, tegyük tálba, várjuk meg, míg kihűl.
A porcukrot a vajjal keverjük habosra, majd megfelezve keverjük a kihűlt pudingokhoz.
Összeállítás:
Az egyik kakaós lapot kenjük meg puncsos krémmel, utána helyezzük rá a másik lapot, utána jöhet a vaníliás krém, a tetejére az utolsó lap. A sütit fóliázzuk le, és tegyük félre 3-4 órára.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd simítsuk a süti tetejére. A süteményt másnap kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors