Tökéletes latte mogyoróitallal: jobb, mint amit a kávézókban kapsz

Mogyorotejes-latte-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mogyoróital ugyanolyan egyszerűen készül, mint a mandulás változat, kávéval kombinálva pedig ellenállhatatlan elegyet alkotnak: hűvös időkben melegen, nyáron pedig jéghidegen fogyaszd!

Egy finom kávé még a legborongósabb reggeleket is képes feldobni. Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld ki házi mogyoróitallal, latte formájában. Bár a mogyoró általában nem az első választásunk, ha növényi tejpótló alternatívákat keresünk, időnként érdemes rászánni az időt, mert különleges aromája minden vele készülő ételt és italt képes feldobni.

Az elkészítése semmiben sem különbözik a házi mandulaitaltól, ami azt jelenti, hogy gyorsan és egyszerűen hozzájuthatsz a nem mindennapi innivalóhoz. Ezt aztán a kávé mellett zabkásákhoz, süteményekhez is felhasználhatod, a megmaradt mogyorótörmelékből pedig isteni kekszek készülhetnek.

A lattéhoz bátran használj fahéjat és szerecsendiót, hiszen az érdekes, melengető fűszerek remekül kiegészítik a mogyoró és a kávé ízét. Nyáron adj hozzá jégkockát, így a kánikulában hűsítő jegeskávét ihatsz.

Latte mogyoróitallal

Mogyorotejes-latte

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 bögre erdei mogyoró (kb. 130 g)
  • 3.5 bögre víz
  • 2 ek juharszirup vagy méz
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 0.25 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 1 csipet
  • 2 adag frissen főzött eszpresszó
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót áztassuk be éjszakára, de legalább 8 órára. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy megfelelően le tudjuk turmixolni a csonthéjast.

Szűrjük le, és tegyük turmixgépbe, majd adjuk hozzá a vizet, a juharszirupot vagy mézet, a vaníliakivonatot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Turmixoljuk legalább 1,5-2 percig, vagy amíg teljesen selymes, tejszerű állagot kapunk.

Helyezzünk egy apró lyukú szűrőt egy közepes tál fölé, béleljük ki egy tiszta konyharuhával, és öntsük bele a folyadékot. Néhány percig hagyjuk, hogy magától csöpögjön, majd a maradékot nyomkodjuk ki kézzel. Ha szükségesnek látjuk, ismételjük meg a folyamatot.

Öntsük az italt jól záródó üvegbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Állítsuk össze a lattét: öntsünk kb. 100 ml mogyoróitalt egy adag eszpresszóra, és tetszés szerint kanalazzunk tejhabot is a tetejére.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük