Így készíts mandulaitalt házilag: hasznos trükköket mutatunk

Mandulatej keszites hazilag c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts krémes, ízes és adalékanyagoktól mentes mandulaitalt házilag. Jóval olcsóbb, mint a bolti, és ez garantáltan nincsen felvizezve!

Manapság egyre többen választják a tejmentes táplálkozást: álljon a döntés hátterében ételérzékenység, diéta vagy etikai megfontolások, abban az összes csoport egyetért, hogy a házilag készített magitalok ár-érték arányban messze felülmúlják a bolti változatokat.

Ha otthon csinálod, pontosan tudni fogod, hogy mi kerül a fehérjedús italba: nem tartalmaz fölösleges tartósítószereket, és tisztán cukormentesen is elkészítheted, vagy csak annyira édesíted, amennyire neked jólesik. Ráadásul ha megfontolod az alábbi tippeket, pazarlás nélkül, könnyen és a bolti ár töredékéért juthatsz kedvenc magitalodhoz. 

Pörköld meg

A mandulaital készítésénél opcionális, azonban sokat hozzátesz a készítmény aromájához, ha száraz serpenyőben kissé megpörkölöd a szemeket. De természetesen vásárolhatsz készre pörkölt mandulát is, és akkor nem lesz dolgod ezzel a lépéssel. Ha nem zavar a mandula barna héja, akkor használd a natúr változatot, azonban a teljesen fehér italhoz a blansírozott a legjobb választás.

Mandulatej keszites hazilag

Áztasd be

Az áztatás a magitalok készítésének egyik kulcsmozzanata: tedd a mandulát egy nagyobb befőttesüvegbe, és töltsd tele forró vízzel. Hagyd ázni legalább 10-16 órát, hogy a magok kellően megszívják magukat vízzel. Így sokkal könnyebb lesz kinyerni belőlük az értékes tápanyagokat, és ezáltal a tejpótlód is ízesebb lesz.

Turmixold le

A magitalok elkészítésének több módja is van. Ha van erre a célra kialakított robotgéped, amely egyik nyílásán a kifacsart folyadékot, a másikon pedig a szétzúzott, kipasszírozott magokat adja ki, akkor könnyű dolgod van. Azonban nem sok háztartásban találni ilyen szerkezetet, ezért ha neked sincs, akkor a turmixgép is tökéletes választás lesz. Nincs más dolgod, mint a receptben előírt hozzávalókat bedobálni az edénybe, és addig pürésíteni, amíg egy homogén, selymes állagú folyadékot kapsz.

Mandulatej keszites hazilag 1

Szűrd le

A mandulaital-készítés utolsó lépéseként néhányszor szűrd át a folyadékot egy sűrű lyukú szűrőn, vagy ha egy igazán selymes, magtörmeléktől mentes ital a célod, akkor egy tiszta konyharuhán is átcsöpögtetheted.

Felhasználása

A kész mandulaitalt töltsd zárható üvegbe, és tárold hűtőben legfeljebb 5 napig. A legtöbb ételhez felhasználhatod, amihez tehéntejet ír a recept, azonban mandulás, kissé kesernyés íze miatt kávéhoz, pudingokhoz, süteményekhez és zabkásához passzol a legjobban.

Mandulatej keszites hazilag 2

A maradék sem megy kárba!

Az ital kinyerése után megmaradt magtörmeléket is érdemes felhasználnod, hiszen az is bővelkedik értékes rostokban és tápanyagokban. Készíts belőle kevert sütiket, kekszeket, turmixokat, smoothie-kat, vagy add a reggeli zabkásádhoz.

A mandulát más magvakkal, csonthéjasokkal is kombinálhatod, hiszen minél többféle alapanyagot használsz, annál gazdagabb lesz az ital íze. Remek választás a kesudió, a mogyoró, a kókusz vagy a pisztácia is.

Mandulatej keszites hazilag 4

Biztos recept a legjobb mandulaitalhoz

A fenti tippeknek semmi értelme nem lenne egy jó recept nélkül. Ezért megosztom veled a kedvenc összeállításomat.

Hozzávalók:

  • 70 g blansírozott mandula
  • 40 g kesudió
  • 1,2 l víz
  • 3 szem magozott, aszalt datolya
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
Mandulatej keszites hazilag 3

A fent leírt módon készítsd elő a magokat, és áztasd be éjszakára. Töltsd át az egészet egy turmixgépbe, add hozzá a többi hozzávalót is, és pürésítsd legalább 2 percig. Helyezz egy tiszta konyharuhát egy tál fölé, és szűrd át rajta a magitalt. Hagyhatod, hogy magától lecsöpögjön, vagy a kendő négy sarkát összefogva kézzel is kinyomogathatod az értékes folyadékot. Ha selymesebb italt szeretnél, ismételd meg a folyamatot.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük