![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készíts mandulaitalt házilag: hasznos trükköket mutatunk
![Mandulatej keszites hazilag c](https://kep.index.hu/1/0/4588/45882/458821/45882172_3499296_99296b9d87367cdc8539757a1e108864_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Készíts krémes, ízes és adalékanyagoktól mentes mandulaitalt házilag. Jóval olcsóbb, mint a bolti, és ez garantáltan nincsen felvizezve!
Manapság egyre többen választják a tejmentes táplálkozást: álljon a döntés hátterében ételérzékenység, diéta vagy etikai megfontolások, abban az összes csoport egyetért, hogy a házilag készített magitalok ár-érték arányban messze felülmúlják a bolti változatokat.
Ha otthon csinálod, pontosan tudni fogod, hogy mi kerül a fehérjedús italba: nem tartalmaz fölösleges tartósítószereket, és tisztán cukormentesen is elkészítheted, vagy csak annyira édesíted, amennyire neked jólesik. Ráadásul ha megfontolod az alábbi tippeket, pazarlás nélkül, könnyen és a bolti ár töredékéért juthatsz kedvenc magitalodhoz.
Pörköld meg
A mandulaital készítésénél opcionális, azonban sokat hozzátesz a készítmény aromájához, ha száraz serpenyőben kissé megpörkölöd a szemeket. De természetesen vásárolhatsz készre pörkölt mandulát is, és akkor nem lesz dolgod ezzel a lépéssel. Ha nem zavar a mandula barna héja, akkor használd a natúr változatot, azonban a teljesen fehér italhoz a blansírozott a legjobb választás.
![Mandulatej keszites hazilag](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45882/458823/45882304_8603639fc9983403fcfde9fa881d7e04_wm.jpg)
Áztasd be
Az áztatás a magitalok készítésének egyik kulcsmozzanata: tedd a mandulát egy nagyobb befőttesüvegbe, és töltsd tele forró vízzel. Hagyd ázni legalább 10-16 órát, hogy a magok kellően megszívják magukat vízzel. Így sokkal könnyebb lesz kinyerni belőlük az értékes tápanyagokat, és ezáltal a tejpótlód is ízesebb lesz.
Turmixold le
A magitalok elkészítésének több módja is van. Ha van erre a célra kialakított robotgéped, amely egyik nyílásán a kifacsart folyadékot, a másikon pedig a szétzúzott, kipasszírozott magokat adja ki, akkor könnyű dolgod van. Azonban nem sok háztartásban találni ilyen szerkezetet, ezért ha neked sincs, akkor a turmixgép is tökéletes választás lesz. Nincs más dolgod, mint a receptben előírt hozzávalókat bedobálni az edénybe, és addig pürésíteni, amíg egy homogén, selymes állagú folyadékot kapsz.
![Mandulatej keszites hazilag 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45882/458823/45882318_0ac9e8294ec1e5b1c4e442999dd848fe_wm.jpg)
Szűrd le
A mandulaital-készítés utolsó lépéseként néhányszor szűrd át a folyadékot egy sűrű lyukú szűrőn, vagy ha egy igazán selymes, magtörmeléktől mentes ital a célod, akkor egy tiszta konyharuhán is átcsöpögtetheted.
Felhasználása
A kész mandulaitalt töltsd zárható üvegbe, és tárold hűtőben legfeljebb 5 napig. A legtöbb ételhez felhasználhatod, amihez tehéntejet ír a recept, azonban mandulás, kissé kesernyés íze miatt kávéhoz, pudingokhoz, süteményekhez és zabkásához passzol a legjobban.
![Mandulatej keszites hazilag 2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45882/458823/45882324_37db2c60d1034951ef3db122525cda64_wm.jpg)
A maradék sem megy kárba!
Az ital kinyerése után megmaradt magtörmeléket is érdemes felhasználnod, hiszen az is bővelkedik értékes rostokban és tápanyagokban. Készíts belőle kevert sütiket, kekszeket, turmixokat, smoothie-kat, vagy add a reggeli zabkásádhoz.
A mandulát más magvakkal, csonthéjasokkal is kombinálhatod, hiszen minél többféle alapanyagot használsz, annál gazdagabb lesz az ital íze. Remek választás a kesudió, a mogyoró, a kókusz vagy a pisztácia is.
![Mandulatej keszites hazilag 4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45882/458823/45882386_613805c66159c20ef8d2be78dca0ccc6_wm.jpg)
Biztos recept a legjobb mandulaitalhoz
A fenti tippeknek semmi értelme nem lenne egy jó recept nélkül. Ezért megosztom veled a kedvenc összeállításomat.
Hozzávalók:
- 70 g blansírozott mandula
- 40 g kesudió
- 1,2 l víz
- 3 szem magozott, aszalt datolya
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
![Mandulatej keszites hazilag 3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4588/45882/458823/45882332_3e37c1adf91d6043d1551c05e18c77aa_wm.jpg)
A fent leírt módon készítsd elő a magokat, és áztasd be éjszakára. Töltsd át az egészet egy turmixgépbe, add hozzá a többi hozzávalót is, és pürésítsd legalább 2 percig. Helyezz egy tiszta konyharuhát egy tál fölé, és szűrd át rajta a magitalt. Hagyhatod, hogy magától lecsöpögjön, vagy a kendő négy sarkát összefogva kézzel is kinyomogathatod az értékes folyadékot. Ha selymesebb italt szeretnél, ismételd meg a folyamatot.
Fotók: Getty Images