Gyümölcsös zabkása a sütőből: reggeli és desszert is egyben
Ugyanolyan finom és tápláló, mint a klasszikus zabkása, épp csak sokkal jobban néz ki: ez a sült változat banánpürével, cukormentesen készül.
A zabkása sütőben készült változatát most próbáltam ki először, de biztosan nem utoljára! Könnyen és gyorsan összedobható, és ugyanolyan színesen variálható, mint a hagyományos, tűzhelyen készülők. Az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen az édesítésről érett banán gondoskodik.
Ehhez a mennyiséghez 4 darab 10 cm átmérőjű és 5 cm magas sütőedényt használtam, de egy közepes tepsi vagy jénai is tökéletes választás. A desszert tetejét díszítsd szezonális gyümölcsökkel, magvakkal, úgy még tartalmasabb és mutatósabb lesz.
Gyümölcsös sült zabkása
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 g nagy szemű zabpehely
- 300 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
- 2 közepes db érett banán
- 1 ek mandulavaj (opcionális)
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 marék fekete áfonya
- 1 marék szeletelt mandula
Elkészítés:
Az áfonya és a szeletelt mandula kivételével tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe, és dolgozzuk egészen folyékonyra. A masszát kanalazzuk 4 kisebb sütőedénybe, és tetszés szerint díszítsük áfonyával, mandulával vagy más bogyós gyümölcsökkel és magvakkal.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta szépen megnő és aranybarna lesz. 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd azonnal fogyasszuk.
-
2024-03-20 08:32:01
-
2024-01-29 08:52:01
-
2024-01-03 06:32:00
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!