Krémes, egyéjszakás zabkása mogyoróvajjal: finom és egészséges reggeli
Ha egyszerű, zabból készült reggelire vágysz, akkor a klasszikus zabkásánál már csak egy gyorsabb opció létezik: ha mindezt főzni sem kell.
A zabkása sütőben készült változatát most próbáltam ki először, de biztosan nem utoljára! Könnyen és gyorsan összedobható, és ugyanolyan színesen variálható, mint a hagyományos, tűzhelyen készülők. Az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen az édesítésről érett banán gondoskodik.
Ehhez a mennyiséghez 4 darab 10 cm átmérőjű és 5 cm magas sütőedényt használtam, de egy közepes tepsi vagy jénai is tökéletes választás. A desszert tetejét díszítsd szezonális gyümölcsökkel, magvakkal, úgy még tartalmasabb és mutatósabb lesz.
Az áfonya és a szeletelt mandula kivételével tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe, és dolgozzuk egészen folyékonyra. A masszát kanalazzuk 4 kisebb sütőedénybe, és tetszés szerint díszítsük áfonyával, mandulával vagy más bogyós gyümölcsökkel és magvakkal.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta szépen megnő és aranybarna lesz. 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd azonnal fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors