Gyümölcsös zabkása a sütőből: reggeli és desszert is egyben

Sutoben-sult-zabkasa-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ugyanolyan finom és tápláló, mint a klasszikus zabkása, épp csak sokkal jobban néz ki: ez a sült változat banánpürével, cukormentesen készül.

A zabkása sütőben készült változatát most próbáltam ki először, de biztosan nem utoljára! Könnyen és gyorsan összedobható, és ugyanolyan színesen variálható, mint a hagyományos, tűzhelyen készülők. Az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen az édesítésről érett banán gondoskodik.

Ehhez a mennyiséghez 4 darab 10 cm átmérőjű és 5 cm magas sütőedényt használtam, de egy közepes tepsi vagy jénai is tökéletes választás. A desszert tetejét díszítsd szezonális gyümölcsökkel, magvakkal, úgy még tartalmasabb és mutatósabb lesz.

Gyümölcsös sült zabkása

Sutoben-sult-zabkasa

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 g nagy szemű zabpehely
  • 300 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 2 közepes db érett banán
  • 1 ek mandulavaj (opcionális)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 marék fekete áfonya
  • 1 marék szeletelt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Az áfonya és a szeletelt mandula kivételével tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe, és dolgozzuk egészen folyékonyra. A masszát kanalazzuk 4 kisebb sütőedénybe, és tetszés szerint díszítsük áfonyával, mandulával vagy más bogyós gyümölcsökkel és magvakkal.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta szépen megnő és aranybarna lesz. 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd azonnal fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük