Készíts rizsitalt házilag: barna rizsből is próbáld ki

rizstej
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a rizsitalt, és szeretnéd azt a saját szájízed szerint ízesíteni, akkor ezt a receptet neked találtuk ki!

Igaz, ami igaz, ma már a boltok polcai is roskadoznak a különböző ízesítésű növényi italoktól, mégis, ha nem akarsz boltba szaladgálni, vagy sokallod az árát, készítsd el te magad az otthonodban!

A folyamat egy picit időigényes, hiszen a rizsszemeket órákon át áztatni kell, de lássuk be, mégiscsak az a legegészségesebb, amit te készítesz, hiszen így pontosan tudni fogod, hogy mi kerül bele.

Ennek a receptnek a központjában a barna rizs áll, amelyhez csupán vízre, némi édesítőre, egy kis sóra és vaníliakivonatra lesz szükség.

Házi rizsital

rizstej

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 100 g barna rizs
  • 500 ml víz
  • 1 csipet
  • édesítő (méz, juharszirup v. cukor ízlés szerint)
  • 0.25 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes serpenyőben, közepes lángon, gyakran kevergetve pirítsuk meg a rizsszemeket. Akkor jó, ha már illatos, és éppen csak kezd színt kapni. Ez kb. 4 percet vesz igénybe. 

Ezután tegyük át egy tálba vagy tégelybe a lepirított rizst, majd adjuk hozzá a vizet. Tegyük félre 10 órán át ázni a rizst a vízben.

Az áztatás végeztével öntsük a vizet és a rizst egy turmixgépbe, adjunk hozzá sót, illetve ízlés szerint valamilyen édesítőt (cukor, juharszirup, stb.) és a vaníliakivonatot, majd a legmagasabb fokozaton turmixoljuk le a rizsszemeket. Ez kb. 2-3 percig tarthat.

Ha kész a turmix, egy finom lyukú szűrőn át csepegtessük egy tiszta üvegbe.

Felhasználásig tartsuk hűtőben, és kitöltés előtt alaposan rázzuk fel.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük