Gravlax, avagy így készül a tökéletes pácolt lazac: karácsonyi előétel is lehet

gravlaxeredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szerintem, ha étterembe megyünk, olyat érdemes rendelni, ami különleges, amit otthon nem biztos, hogy elkészítenénk. A fenséges és elegáns gravlax is ilyen fogás, ezért megéri asztalt foglalni. Vagy mégsem?

A híres pác a svédektől és a norvégoktól származik, onnan hódította meg a világot. Nincs szükségünk másra, csak kiváló minőségű lazacra, sóra, borsra, cukorra, citromra és rengeteg kaporra. Így nézve nem is tűnik olyan nagy ördöngösségnek a recept, 10 perc alatt könnyedén összedobhatjuk, ráadásul egy hétig simán eláll a hűtőben a pácolt lazac.

Régen a skandinávok miután jól bepácolták a lazacot, pár napra földbe temették, de nekünk nem kell ehhez a módszerhez folyamodnunk, a hűtőszekrény tökéletesen megfelel a pácolt hal elkészítéséhez. A gravlax kiváló reggeli, előétel, de a karácsonyi menü része is lehet.

Gravlax

gravlaxeredetict

Hozzávalók

  • 1 kilogramm lazac
  • 3 evőkanál tengeri só
  • 1 evőkanál fehér bors
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

Amennyiben frissen vettük a halat, rögtön fagyasszuk le, csak az elkészítése előtt vegyük ki a fagyasztóból.

Filézzük ki a halat, a gerinc mellett vágjuk ketté, vegyük ki a gerincét, ügyeljünk, hogy a bőrt sértetlenül hagyjuk. Egy csipesz segítségével szedjük ki a hal húsából a szálkákat. A lazac bőrös részét fektessük a dolgozópultra, a tetejét irdaljuk be. 

Készítsük el a pácot. A sót, fehér borsot, cukrot, reszelt citromhéjat és az apróra vágott kaprot keverjük el. Öntsük egy tepsire a fűszerkeverék felét, helyezzük rá a halat, a maradék fűszer menjen a hal tetejére, alaposan dörzsöljük bele, mindenhova jusson a fűszerből. Fogjunk egy alufóliát, és alaposan zárjuk le vele a tepsit. Két napra tegyük hűtőbe.

Két nap múlva már fogyaszthatjuk is. Ajánlott vékonyan szelni a gravlaxot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük