A legfinomabb kovászos uborka receptje
A kovászos kenyértől lesz roppanós

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kovászos ubi, az örök nyári kedvenc. Végre szép időt mondanak a következő napokra, neki lehet állni, és akkor hétvégén el is készül. Szoktatok uborkát kovászolni? Ha nem, most megmutatjuk, hogyan kell.

A kovászos uborkáról szinte mindenkinek a nyár jut eszébe, nem véletlenül: meleg kell a készítéséhez. Az alaprecept nem bonyolult, kovászolni való uborka kell hozzá, kapor, sós víz, fehérkenyér meg egy jó nagy üveg. Családonként eltérő, hogy a minimálprogramon felül mi kerül még bele, vagy kerül-e bele még bármi egyáltalán.

Leggyakoribb extrája a fokhagyma, de sokan turbózzák még mustármaggal, borssal, babérlevéllel, koriandermaggal, vagy akár tormával. Ugyanolyan elszánt védelmezői vannak a teljesen natúr, és a fűszeres változatnak is, a koviubi ideális sótartalmáról pedig nagyobb vita van, mint a világ keletkezéséről.

Kísérletezz bátran

Adunk egy középutas, szerintünk jó receptet, aztán kísérletezzetek kedvetekre. Egy ötliteres üvegbe kb. 2,5 kiló uborka fér el, nekem legalábbis ez a maximum, amit optimális esetben bele tudok passzírozni, néha csak 2 kiló, attól is függ, mennyire görbék, milyen magasak az uborkák, mennyire sikerül pont tökéletes magasságig tölteni velük az üveget. Ez biztos jobban megy azoknak, akik ügyesek térben építkezős játékokban. Ekkora mennyiséghez 3 liter vizet érdemes forralni, ha felforrt, hozzáadni 3 inkább púpos, mint csapott ek sót, majd melegig visszahűteni, a végén ebből is meg fog maradni fél-egy liter, de az a jobbik eset.

Minimálrecept kovászos uborkához

kovaszos uborka2

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 2 kilogramm kovászolni való uborka
  • 1.8 liter víz
  • 1 csomag kapor
  • 1 evőkanál felöntővízbe literenként 1 kicsit púpozott evőkanál só
  • 2 darab Jó vastag (2 ujjnyi) kenyérszeletek, lehetőleg adalékmentes, kovászos kenyérből

Elkészítés:

Először tegyétek fel a vizet lefedve forrni. Ezzel az lesz a dolgotok, hogy ha felforrt megsózzátok és hűlni hagyjátok.

Ezután az uborkát kell alaposan megtisztítani. Ezt érdemes áztatás+tiszta mosogatószivaccsal ledörzsizéssel megoldani (utálatos, igen). A végüket picit le kell vágni, és ha nagyobbak 8-10 centisnél, akkor be is kell őket vagdosni. Ez úgy megy, hogy az egyik végéről indulva elkezdjük elfelezni az ubit, de nem megyünk végig a késsel, hanem egybenhagyjuk az utolsó egy-másfél centit. Ha tényleg nagyok az uborkák, ekkor megint fordítunk egy negyedet, és ugyanarról a végéről, mint az előbb, ismét elkezdjük végigvágni, de ismét meghagyjuk egyben ugyanazt a végét, mint az előbb.

Kezdhetjük berendezni az üveget, a kaprot lehet vízszintesen is a rétegek alá-közé-fölé rakni, vagy az uborkák közé tömködni. A választott módszer szerint elkezdjük kirakni az üveget az uborkákkal, a kaporral, és az egyéb fűszerekkel, ha vannak. Szépen, emeletesen építkezünk, de arra figyeljünk, hogy felül hagyjunk helyet a kenyereknek, és ha finnyásak vagyunk, még afölött is vagy 5-10 centit, hogy ne forrjon majd ki a leve. A legtetejét rakjuk ki a kenyérszeletekkel, lehet kicsit tömködni, de azért ne marcangoljátok szét.

Ha berendeztük az üveget, a felforralt, megsózott és némileg visszahűtött vízzel öntsük fel az üveget, hogy mindent ellepjen a folyadék, még a kenyeret is békében. A tetejére hagyományosan rábiggyesztünk egy kistányért, hogy le is legyen zárva, de forrni is békében tudjon, majd 2-3 napig érni hagyjuk napos teraszon, ablakpárkányon, vagy akármilyen meleg helyen.

Végső szükségben a meleg megoldható meleg vízzel feltöltött ládában érleléssel, sok-sok meleg takaróval (ekkor végképp bőven hagyjunk helyet az üveg tetején, és tegyük az üveget tányérostól jó nagy nejlonszatyorba, hogy ne áztassa el a pehelypaplant), de akár hősugárzóval is, ha milliomosok vagyunk.

Opcionális hozzávalók: fokhgymagerezdek, mustármag, koriandermag, bors, babérlevél, vagy amit gondoltok, én szoktam bele tenni egy babérlevelet, valamennyi szemesborsot, néha fokhagymát, mustármagot.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon