Lekvárral töltött csavart kifli: az omlós kelt tészta házi dzsemmel a legfinomabb

csavart kifli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Léteznek abbahagyhatatlan sütemények, amikből nem lehet elegendő mennyiséget sütni. Érdemes megtanulni pár ilyen receptet, hogy mindig legyen valami vendégváró finomság a tarsolyunkban.

Imádom a kelt tésztás süteményeket. Az elején izgultam, hogy jól sikerüljenek, hogy elég ideig, de ne túl sokáig gyúrjam, megkeljen a tészta és persze a végén finom omlós legyen. Később, amikor már kisebb rutint szereztem ebben a munkafolyamatban, akkor kifejezetten megszerettem a tésztagyúrást, sőt, megnyugtatott. Az eredmény is egyre szebb és persze egyre finomabb lett.

A kelt tésztát sokféleképpen fel lehet használni, én, ha nem barheszt sütök, akkor imádom megtölteni. Vendégvárónak tökéletesek a kis kiflik, amelyekhez a legfinomabb töltelék a házi lekvár. 

Lekváros csavart kifli

csavart kifli recept

Hozzávalók 4 adaghoz

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 300 milliliter tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 darab tojássárgája (plusz egy a kenéshez)
  • 50 gramm vaj (olvasztott)

Töltelék

  • ízlés szerint lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk el egy kis cukros tejben, majd futtassuk fel. Olvasszuk meg a vajat, hagyjuk kihűlni. A liszthez keverjük hozzá a sót, majd üssük rá a tojássárgáját. Önsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a vajat és a maradék tejet, és jól gyúrjuk össze, majd kelesszük a tésztát a duplájára. Amikor kész, picit még gyúrjuk át.

A tésztát osszuk ketté, nyújtsuk ki őket néhány milliméteres vastagságúra, majd vágjuk nyolcfelé. Tegyünk a háromszögekbe lekvárt, és tekerjük fel. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Takarjunk le egy tepsit sütőpapírral, tegyük rá a kifliket, kenjük meg felvert tojással. Pihentessük még negyed órát, majd süssük meg a kifliket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük