Lekvárral töltött csavart kifli: az omlós kelt tészta házi dzsemmel a legfinomabb

csavart kifli
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Léteznek abbahagyhatatlan sütemények, amikből nem lehet elegendő mennyiséget sütni. Érdemes megtanulni pár ilyen receptet, hogy mindig legyen valami vendégváró finomság a tarsolyunkban.

Imádom a kelt tésztás süteményeket. Az elején izgultam, hogy jól sikerüljenek, hogy elég ideig, de ne túl sokáig gyúrjam, megkeljen a tészta és persze a végén finom omlós legyen. Később, amikor már kisebb rutint szereztem ebben a munkafolyamatban, akkor kifejezetten megszerettem a tésztagyúrást, sőt, megnyugtatott. Az eredmény is egyre szebb és persze egyre finomabb lett.

A kelt tésztát sokféleképpen fel lehet használni, én, ha nem barheszt sütök, akkor imádom megtölteni. Vendégvárónak tökéletesek a kis kiflik, amelyekhez a legfinomabb töltelék a házi lekvár. 

Lekváros csavart kifli

csavart kifli recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 300 milliliter tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 darab tojássárgája (plusz egy a kenéshez)
  • 50 gramm vaj (olvasztott)

Töltelék

  • ízlés szerint lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk el egy kis cukros tejben, majd futtassuk fel. Olvasszuk meg a vajat, hagyjuk kihűlni. A liszthez keverjük hozzá a sót, majd üssük rá a tojássárgáját. Önsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a vajat és a maradék tejet, és jól gyúrjuk össze, majd kelesszük a tésztát a duplájára. Amikor kész, picit még gyúrjuk át.

A tésztát osszuk ketté, nyújtsuk ki őket néhány milliméteres vastagságúra, majd vágjuk nyolcfelé. Tegyünk a háromszögekbe lekvárt, és tekerjük fel. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Takarjunk le egy tepsit sütőpapírral, tegyük rá a kifliket, kenjük meg felvert tojással. Pihentessük még negyed órát, majd süssük meg a kifliket. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük