Pillekönnyű lekváros gombóc: mindig jól sikerül

4
Nyomtatás
lekvaros-gomboc-receptje
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A puha, krumplis tészta és a jóféle lekvár tökéletes párosítás. Ezek a gombócok tökéletesek ebédre egy tartalmas leves után.

A krumplis tésztából készülő pihe-puha gombócok a közép-európai konyhákban rendkívül népszerűek. A tésztát sokféleképpen használhatjuk, akár édesen, mogyorókrémmel, barackkal, szilvával megtöltve, sőt sósan is rendkívül finomak. Ezúttal próbáld ki a lekváros változatot!

Kísérletezz bátran különféle lekvárokkal! A klasszikus barack mellett szilva vagy eperlekvárral is fantasztikus lesz a végeremény. Ha szeretnél egy kis extra ízt adni a gombócoknak, a zsemlemorzsához darált diót is keverhetsz, remekül harmonizál a lekváros töltelékkel.

Lekváros gombóc

lekvaros-gomboc-recept

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 2 kg krumpli
  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • lekvár

A forgatáshoz

  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg, sós vízben főzzük puhára, és szűrjük le.

Közben egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd állandóan kevergetve pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát. Akkor jó, ha aranybarnává válik.

A még meleg krumplit törjük át krumplinyomóval, majd amikor kicsit hűl, adjuk hozzá a lisztet, a tojást, egy csipet sót és az olvasztott vajat. Dolgozzuk össze: egynemű, lágy tésztát kell kapjunk, ha túl ragacsos, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet. 

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagra. Vágjunk belőle kisebb négyzeteket, majd mindegyik közepére tegyünk egy teáskanál lekvárt. Formázzunk a tésztából gombócot. 

Forraljunk fel egy nagy fazék vizet, dobjunk hozzá kevés sót. Amikor lobog, óvatosan rakjuk bele a gombócokat, és főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Ez körülbelül 5-7 perc. Hagyjuk még őket egy-két percig a vízben, majd szedjük ki szűrőkanállal.

A megfőtt gombócokat forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában, majd rögtön tálaljuk. A tetejét porcukorral is megszórhatjuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon