Klasszikus szilvás gombóc friss gyümölcsből: álompuha a tésztája
Ha te sem tudsz ellenállni a gyönyörű, hamvas szilváknak, akkor ne habozz: készítsd el belőlük a tökéletes szilvás gombócot!
A krumplis tésztából készülő pihe-puha gombócok a közép-európai konyhákban rendkívül népszerűek. A tésztát sokféleképpen használhatjuk, akár édesen, mogyorókrémmel, barackkal, szilvával megtöltve, sőt sósan is rendkívül finomak. Ezúttal próbáld ki a lekváros változatot!
Kísérletezz bátran különféle lekvárokkal! A klasszikus barack mellett szilva vagy eperlekvárral is fantasztikus lesz a végeremény. Ha szeretnél egy kis extra ízt adni a gombócoknak, a zsemlemorzsához darált diót is keverhetsz, remekül harmonizál a lekváros töltelékkel.
A krumplit hámozzuk meg, sós vízben főzzük puhára, és szűrjük le.
Közben egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd állandóan kevergetve pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát. Akkor jó, ha aranybarnává válik.
A még meleg krumplit törjük át krumplinyomóval, majd amikor kicsit hűl, adjuk hozzá a lisztet, a tojást, egy csipet sót és az olvasztott vajat. Dolgozzuk össze: egynemű, lágy tésztát kell kapjunk, ha túl ragacsos, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagra. Vágjunk belőle kisebb négyzeteket, majd mindegyik közepére tegyünk egy teáskanál lekvárt. Formázzunk a tésztából gombócot.
Forraljunk fel egy nagy fazék vizet, dobjunk hozzá kevés sót. Amikor lobog, óvatosan rakjuk bele a gombócokat, és főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Ez körülbelül 5-7 perc. Hagyjuk még őket egy-két percig a vízben, majd szedjük ki szűrőkanállal.
A megfőtt gombócokat forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában, majd rögtön tálaljuk. A tetejét porcukorral is megszórhatjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu