Mogyorókrémes gombóc házilag: rögtön dupla adaggal készítsd

Mogyorókrémes gombóc  cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha gombóc belseje édes, mogyorókrémes töltelékkel csábít. Ennyivel azonban nem ér véget a vonzereje, fahéjas, zsemlemorzsás ruhát is kap.

A magyar konyhában népszerűek a krumpligombócos finomságok, melyek édes és sós töltelékkel is pompásak. Maradjunk az édes vonalnál: a jól ismert szilvás, epres vagy épp lekváros variációk mellett most mogyorókrémmel próbáltuk ki!

Így nem folyik ki a töltelék!

A mogyorókrémes gombóc elképesztően finom, mindenkit elvarázsol. Hogy még csodásabb legyen, a zsemlemorzsás ruha fahéjjal megbolondítva készül. A mogyorókrémet felhasználás előtt érdemes hűtőbe tenni, mert úgy nem lesz folyós, sokkal könnyebb vele dolgozni.

Egy üveg (400 g) mogyorókrém elég lesz, a gombócok töltéséhez pedig 1 teáskanállal használj belőle, csak arra figyelj, hogy ne folyjon ki a töltelék a tésztából. Extrán édesszájúak porcukorral is meghinthetik a gombócokat.

Mogyorókrémes gombóc

Mogyorókrémes gombóc ct

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 500 g krumpli
  • 1 csipet
  • 180 g liszt
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • liszt a tészta alá (kevés)
  • mogyorókrém szükség szerint
  • 1 evőkanál vaj
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát héjában főzzük puhára.

A langyosra hűlt krumplit pucoljuk meg, majd burgonyatörőn nyomjuk át.

A teljesen kihűlt burgonyához adjuk hozzá a sót, lisztet, tojást és a tejfölt. Dolgozzunk belőle lágy, jól kezelhető tésztát. (Ha túl ragacsos, liszt még menjen hozzá.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd vágjuk 10x10 centiméteres darabokra.

A tésztakockákat töltsük meg mogyorókrémmel, majd a széleit csípjük össze és formázzunk belőle gombócokat.

A gombócokat lobogó vízben főzzük addig, míg a felszínére úsznak. Ekkor még ne szedjük ki őket, hagyjuk 4-5 percig a vízben, utána emeljük ki.

A vajat olvasszuk fel, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. Ezután keverjük hozzá a fahéjat.

A még meleg gombócokat forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük