Mogyorókrémes gombóc házilag: rögtön dupla adaggal készítsd
A puha gombóc belseje édes, mogyorókrémes töltelékkel csábít. Ennyivel azonban nem ér véget a vonzereje, fahéjas, zsemlemorzsás ruhát is kap.
A magyar konyhában népszerűek a krumpligombócos finomságok, melyek édes és sós töltelékkel is pompásak. Maradjunk az édes vonalnál: a jól ismert szilvás, epres vagy épp lekváros variációk mellett most mogyorókrémmel próbáltuk ki!
Így nem folyik ki a töltelék!
A mogyorókrémes gombóc elképesztően finom, mindenkit elvarázsol. Hogy még csodásabb legyen, a zsemlemorzsás ruha fahéjjal megbolondítva készül. A mogyorókrémet felhasználás előtt érdemes hűtőbe tenni, mert úgy nem lesz folyós, sokkal könnyebb vele dolgozni.
Egy üveg (400 g) mogyorókrém elég lesz, a gombócok töltéséhez pedig 1 teáskanállal használj belőle, csak arra figyelj, hogy ne folyjon ki a töltelék a tésztából. Extrán édesszájúak porcukorral is meghinthetik a gombócokat.
Mogyorókrémes gombóc
Hozzávalók 20 darabhoz
- 500 g krumpli
- 1 csipet só
- 180 g liszt
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- liszt a tészta alá (kevés)
- mogyorókrém szükség szerint
- 1 evőkanál vaj
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A burgonyát héjában főzzük puhára.
A langyosra hűlt krumplit pucoljuk meg, majd burgonyatörőn nyomjuk át.
A teljesen kihűlt burgonyához adjuk hozzá a sót, lisztet, tojást és a tejfölt. Dolgozzunk belőle lágy, jól kezelhető tésztát. (Ha túl ragacsos, liszt még menjen hozzá.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd vágjuk 10x10 centiméteres darabokra.
A tésztakockákat töltsük meg mogyorókrémmel, majd a széleit csípjük össze és formázzunk belőle gombócokat.
A gombócokat lobogó vízben főzzük addig, míg a felszínére úsznak. Ekkor még ne szedjük ki őket, hagyjuk 4-5 percig a vízben, utána emeljük ki.
A vajat olvasszuk fel, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. Ezután keverjük hozzá a fahéjat.
A még meleg gombócokat forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd kínáljuk.
-
2024-02-16 06:30:01
-
2023-10-01 11:08:01
-
2023-09-16 10:16:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!