Klasszikus szilvás gombóc friss gyümölcsből: álompuha a tésztája

Szilvas-gomboc-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha te sem tudsz ellenállni a gyönyörű, hamvas szilváknak, akkor ne habozz: készítsd el belőlük a tökéletes szilvás gombócot!

Bár az apukák szerint nem rendes étel, hiszen nincsen benne hús, a szilvás gombóc kicsik és nagyok szívébe egyaránt belopta magát, és az elmúlt évtizedek alatt igazi klasszikussá vált. Léteznek sárgabarackkal, meggyel vagy éppen eperrel készült változatai, számomra azonban mindig a szilvás marad az igazi. 

Tény, hogy a nagymamák specialitása nem egy 10 perces fogás – és emiatt én sem készítem el gyakran –, de ha végre megkóstolhatom az első gombócot, mindent megbocsátok neki. Egy szezon alatt 1-2 alkalommal kötelező, és ha lefagyasztasz néhány adag szilvát, akkor télen is kedvedre szorgoskodhatsz vele a konyhában.

Tökéletes szilvás gombóc

Szilvas-gomboc

Hozzávalók 25 darabhoz

A gombóchoz:

  • 1 kg krumpli
  • 250 g liszt + a gyúráshoz
  • 1 tk
  • 3 ek olaj
  • 25 közepes db szilva (kb. 1 kg)

A prézlihez:

  • 300 g zsemlemorzsa
  • 3 ek olaj
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 tk fahéj
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat mossuk meg, tegyük egy nagyobb edénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Adjunk hozzá kevés sót, fedjük le, és közepes hőfokon főzzük puhára.

Szűrjük le a vizet, a krumplikat sorakoztassuk egy nagyobb deszkára, és hagyjuk őket szobahőmérsékletűre hűlni. Hámozzuk meg, majd apró lyukú reszelőn reszeljük le, vagy krumplinyomón passzírozzuk át.

Amíg a krumpli fő, készítsük el a prézlit. Mérjük a mozsát egy közepes edénybe, adjuk hozzá az olajat, és alacsony hőfokon, folymatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, és tegyük félre.

A szilvákat mossuk meg, töröljük szárazra, ha nagyobbak, vágjuk félbe. Tegyük félre.

Egy nagy, 5 literes edényben forraljunk enyhén sós vizet. Közben gyúrjuk a krumplihoz a lisztet, a sót és az olajat, majd ha összeállt, formáljunk belőle 5-6 cm átmérőjű rudat. Egy késsel vágjunk belőle ujjnyi vastag szeleteket, kissé lapítsuk ki, tegyünk mindegyik közepébe 1-1 szem szilvát, csipkedjük össze a tésztakorongok széleit, és formázzunk belőlük szabályos gombócokat. Végig lisztes kézzel dolgozzunk, így könnyebb lesz a tésztát formázni.

Ha a víz felforrt, óvatosan dobáljuk bele a gombócokat, és 6-7 perc alatt főzzük puhára. Onnan számítva, hogy feljöttek a víz felszínére, további 2-3 percig hagyjuk főni.

A kész gombócokat forgassuk a fahéjas prézlibe, és tetszés szerint porcukorral, tejföllel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük