Lengyel krumpligombóc pár hozzávalóból: szószos feltétek mellé kötelező
Ez az álompuha krumpligombóc egyszerű hozzávalókból készül, és sokoldalúan felhasználható: szószos ételeket és ünnepi fogásokat is feldobhatsz vele.
Ez a puha, sokoldalúan felhasználható krumpligombóc hagyományos lengyel recept alapján készül, és egyszerű, könnyen beszerezhető hozzávalókat tartalmaz. Nem sokban különbözik a magyaros, krumplialapú tésztától, amelyből például a szilvás gombóc vagy a nudli is készül, így nem lesz ismeretlen az elkészítése.
A kifőtt gombocót bármilyen szószos, hússal vagy zöldséggel készült feltéttel kombinálhatod: remek párosítás ezzel a krémes gomba Stroganoffal, csirkepaprikással vagy bármilyen raguval, és még levesbetétként is megállja a helyét.
Lengyel krumpligombóc
Hozzávalók 9 darabhoz
- 500 g krumpli
- 125 g liszt
- 0.5 tk só
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A krumplit főzzük meg héjában, enyhén sós vízben. Hagyjuk langyosra hűlni, hámozzuk meg, és krumplinyomón passzírozzuk át.
Egy nagy edényben forraljunk enyhén sós vizet.
Gyúrjuk a krumplihoz a többi hozzávalót, majd osszuk 8-9 egyenlő részre, és formázzunk gombócokat belőle. Fontos, hogy ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben ragacsos és gumis állagú lesz.
Óvatosan tegyük a gombócokat a forrásban levő vízbe, a hőfokot vegyük alacsonyra (a víz semmiképp ne lobogjon, mert a tészta széteshet), és 15-20 perc alatt főzzük őket puhára. Ha feljöttek a víz felszínére, hagyjuk még 1-2 percig főni.
Szedjük ki a vízből, és azonnal fogyasszuk.
Tipp: ahhoz, hogy ez a fogás még izgalmasabb legyen, kevés olajon pirítsuk aranyszínűre a gombócokat.
-
2024-02-16 06:30:01
-
2024-01-13 09:28:02
-
2023-10-01 11:08:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!