
Illatos, narancsos-kardamomos muffin: kevert tészta különleges kivitelben
Elronthatatlan az egyszerű kevert süti, amelyben a narancs és a kardamom íze dominál, ezek az ízesítők ünnepi hangulatot varázsolnak a konyhába.
Őszintén szólva, eleinte rettegtem tőle, hogy bármit is elkészítsek air fryerben. Aztán egy háztartási gikszernek köszönhetően jobb híján csak az air fryerben bízhattam, hogy együtt elkerülhetjük a családi „Éhezők viadalát”. A kísérletezések végére pedig egészen jól belejöttem, és végül még ezt a muffint is bevállaltam.
Amellett, hogy tényleg 15 perc alatt kész, a jó arányok ismeretében szinte teljesen olyan lesz, mintha a sütőben sütötted volna, csak nem kell érte felfűtened az egész konyhát. Alaphozzávalókkal készül, mint a liszt, a szódabikarbóna, a tojás, az olívaolaj és a kefir, no és persze a lekváros tölteléket se felejtsük ki!
Az air fryert melegítsük elő 170 fokra.
A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd tegyük félre.
A tojásokat üssük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük fel habosra.
Ezután adjuk hozzá a kefirt és az olívaolajat is, majd jól keverjük össze.
Végül a lisztes keveréket adjuk hozzá a kefires, tojásos, olajos keverékhez. Forgassuk alaposan össze a tészta hozzávalóit egy spatulával vagy fakanállal.
A kész, csomómentes tésztából tegyünk a muffinsütő formákba vagy kapszlikba 1,5 evőkanálnyit.
Ezt követően tegyünk a tésztába 1 evőkanálnyi lekvárt. Cseppek formájában is beletehetjük, akár el is keverhetjük óvatosan. Végül mehet rá még egyszer 1,5 evőkanálnyi tészta.
Ismételjük meg ezt addig, amíg a tészta el nem fogy.
Az air fryerben egyszerre csak annyi muffint süssünk, amennyi kényelmesen belefér.
170 fokon süssük őket kb. 15 percig. Ha a tészta ennyi idő alatt még nem sül át teljesen, akkor 160-165 fokon süssük további 5 percig.
A kész muffinokat hintsük meg porcukorral, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu