Lencsés padlizsán török recept alapján: laktató és szállítható ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy izgalmas, gazdag húsmentes étel, ami remekül bírja a szállítást és az újramelegítést is.
A recept eredetije egy lencsés padlizsánragu, amibe gránátalmaszirup is kerül. A történet ott kezdődik, hogy amikor először elkészítettem ezt az ételt, akkor sokkal, de nagyon sokkal több lencsét tettem bele, mint kellett volna, így nem a padlizsán lett végeredményben az étel főszereplője, hanem a lencse. Gránátalmaszirupom nem volt, friss gránátalmám viszont igen, ezért ezt szórtam bele tálalás előtt.
Mivel az étel így, kitekerve is elképesztően finom és húsmentessége ellenére nagyon laktató volt, sőt, másnap újramelegítve talán még csodálatosabb, maradtam ezeknél az arányoknál. A padlizsán elősütését leszámítva egyáltalán nem megerőltető feladat az elkészítése, a lencsét nem feltétlenül kell előtte beáztatni, szóval még így is megvan az egész húsz perc munkával és némi csendes rotyogtatással.
Török lencsés padlizsán
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab padlizsán
- 250 gramm lencse
- 100 gramm sűrített paradicsom
- 1 fej hagyma
- 3 darab friss paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab friss gránátalma
- 1 darab chili
Elkészítés:
Ha eszünkbe jut, beáztatjuk a lencsét néhány órával a folyamat megkezdése előtt. Ha nem, akkor egyszerűen feltesszük főni sós vízben, és nem egészen puhára főzzük körülbelül húsz perc alatt.
A padlizsánt csíkokra vágjuk, megsózzuk, és ha van időnk, fél óráig állni hagyjuk. Majd nagyon forróra felhívített serpenyőben, 1-2 kanálnyi olajon minden oldalukon megpirítjuk, félretesszük. A hagymát felaprítjuk, és a maradék olajon egy nagy, mély serpenyőben párolni kezdjük. Hozzáadjuk a csilit, a sűrített paradicsomot és a felkockázott friss paradicsomot is. Belekeverjük az előfőzött, leöblített lencsét, az elősütött padlizsánt, és elkeverjük az egészet. A legalacsonyabb lángon pároljuk körülbelül egy órán keresztül.
Friss gránátalmamagokkal megszórva tálaljuk.
Fotó: Ács Bori/Sóbors