Szaftos, tartalmas pásztorpite sok zöldséggel: húsmentesen is laktató
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ez a pásztorpite egy igazán tartalmas, laktató étel, ami különösen jól jön a hűvösebb napokon. Fehérje- és ízgazdagabb növényi alapú vacsorát nem is kívánhatsz!
A hagyományos angol pásztorpite egy belsőségekből, maradék sült húsokból vagy friss darált húsból készült egytálétel, amelynek a tetejére krumplipüré kerül, és az egészet összesütik. Akkor sem kell kihagynod ezt a fenséges étket, ha nem eszel húst, hiszen könnyen pótolhatod lencsével. Mivel ennek az ételnek a lelke a fűszerezés, az alapot szinte bármilyen más zöldségből is elkészítheted, a fehérjetartalmuk miatt azonban érdemes a hüvelyeseknél maradni.
Ebben az esetben vörös lencsét használtam, ami egy apró szemű, héj nélküli változat, így könnyebben megpuhul, és krémesebb lesz a vele készült étel. Ha ragaszkodsz az elterjedtebb zöld vagy barna lencsékhez, azokkal is tökéletesen működik a recept (teszteltem), ízben szinte semmilyen különbséget nem tapasztaltam, inkább csak a ragu állagában érezhető az eltérés.
Ami azonban fontos, hogy ragaszkodj a fűszerekhez és az előírt mennyiségekhez, mert csak így lesz minden falatból egy igazi ízorgia.
Lencsés pásztorpite
Hozzávalók 6 személyre
A lencseraguhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 2 db nagy vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek apróra vágott friss rozmaring
- 3 ek sűrített paradicsom
- 120 ml száraz vörösbor
- 300 g vörös (vagy más) lencse
- 200 ml víz
- 3 db babérlevél
- 2 tk fűszerpaprika
- 50 g tahini
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek vegán Worcestershire-szósz (opcionális)
- 1.5 tk só
- 1 csipet bors
A krumplipüréhez:
- 800 g krumpli
- 1 tk só
- 4 ek növényi vajhelyettesítő vagy olívaolaj
- 150 ml zabital
- 1 ek sörélesztőpehely
- kakukkfű, rozmaring, bors a tetejére
Elkészítés:
Öblítsük át a lencsét (ha nem vöröset használunk, akkor legalább 3 órára áztassuk be), enyhén sós vízben főzzük közepesen puhára, szűrjük le, majd tegyük félre.
Hámozzuk meg a krumplit, kockázzuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és ezt is tegyük félre.
Készítsük el a lencsés alapot: egy közepes edényben forraljuk fel az olívaolajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Közepes hőfokon dinszteljük 8 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és együtt is pirítsuk őket 2 percig.
Kanalazzuk bele a paradicsomsűrítményt is, és további 2 percig pirítsuk. Öntsük a hagymás alaphoz a bort, és hagyjuk rotyogni 3-5 percig, vagy amíg a folyadék többnyire elpárolog, és az alkoholszag is eltűnik.
Adjuk hozzá a vizet, a félkész lencsét, a babérleveleket és a paprikát, és alacsony hőfokon, 15 perc alatt redukáljuk. Ha a folyadék kellőképpen elpárolgott és a lencse puhára főtt, adjuk a raguhoz a tahinit, a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt (ha használunk), alaposan keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Készítsük el a krumplipürét: a krumplit törjük át krumplinyomóval, adjuk hozzá a növényi vajhelyettesítőt, a zabitalt, a sörélesztőt, a sót és a borsot, és habverővel vagy kézi mixerrel habosítsuk krémesre.
A lencsés alapot kanalazzuk egy nagyobb (3 literes) jénai vagy hőálló edény aljára, egyengessük el, majd ugyanezt ismételjük meg a krumplipürével is. A tetejére szórjunk kevés borsot, rozmaring- és kakukkfűlevelet, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, vagy addig, amíg a lencseragu rotyogni nem kezd. Ezután pár percre állítsuk a sütőt hőkeveréses módba, hogy a teteje szépen megpiruljon.
A legjobb, ha tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, mert akkor szebben szeletelhető.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors