
Szaftos, tartalmas pásztorpite sok zöldséggel: húsmentesen is laktató

Ez a pásztorpite egy igazán tartalmas, laktató étel, ami különösen jól jön a hűvösebb napokon. Fehérje- és ízgazdagabb növényi alapú vacsorát nem is kívánhatsz!
A hagyományos angol pásztorpite egy belsőségekből, maradék sült húsokból vagy friss darált húsból készült egytálétel, amelynek a tetejére krumplipüré kerül, és az egészet összesütik. Akkor sem kell kihagynod ezt a fenséges étket, ha nem eszel húst, hiszen könnyen pótolhatod lencsével. Mivel ennek az ételnek a lelke a fűszerezés, az alapot szinte bármilyen más zöldségből is elkészítheted, a fehérjetartalmuk miatt azonban érdemes a hüvelyeseknél maradni.
Ebben az esetben vörös lencsét használtam, ami egy apró szemű, héj nélküli változat, így könnyebben megpuhul, és krémesebb lesz a vele készült étel. Ha ragaszkodsz az elterjedtebb zöld vagy barna lencsékhez, azokkal is tökéletesen működik a recept (teszteltem), ízben szinte semmilyen különbséget nem tapasztaltam, inkább csak a ragu állagában érezhető az eltérés.
Ami azonban fontos, hogy ragaszkodj a fűszerekhez és az előírt mennyiségekhez, mert csak így lesz minden falatból egy igazi ízorgia.
Lencsés pásztorpite

Hozzávalók 6 személyre
A lencseraguhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 2 db nagy vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek apróra vágott friss rozmaring
- 3 ek sűrített paradicsom
- 120 ml száraz vörösbor
- 300 g vörös (vagy más) lencse
- 200 ml víz
- 3 db babérlevél
- 2 tk fűszerpaprika
- 50 g tahini
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek vegán Worcestershire-szósz (opcionális)
- 1.5 tk só
- 1 csipet bors
A krumplipüréhez:
- 800 g krumpli
- 1 tk só
- 4 ek növényi vajhelyettesítő vagy olívaolaj
- 150 ml zabital
- 1 ek sörélesztőpehely
- kakukkfű, rozmaring, bors a tetejére
Elkészítés:
Öblítsük át a lencsét (ha nem vöröset használunk, akkor legalább 3 órára áztassuk be), enyhén sós vízben főzzük közepesen puhára, szűrjük le, majd tegyük félre.
Hámozzuk meg a krumplit, kockázzuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és ezt is tegyük félre.
Készítsük el a lencsés alapot: egy közepes edényben forraljuk fel az olívaolajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Közepes hőfokon dinszteljük 8 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és együtt is pirítsuk őket 2 percig.
Kanalazzuk bele a paradicsomsűrítményt is, és további 2 percig pirítsuk. Öntsük a hagymás alaphoz a bort, és hagyjuk rotyogni 3-5 percig, vagy amíg a folyadék többnyire elpárolog, és az alkoholszag is eltűnik.
Adjuk hozzá a vizet, a félkész lencsét, a babérleveleket és a paprikát, és alacsony hőfokon, 15 perc alatt redukáljuk. Ha a folyadék kellőképpen elpárolgott és a lencse puhára főtt, adjuk a raguhoz a tahinit, a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt (ha használunk), alaposan keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Készítsük el a krumplipürét: a krumplit törjük át krumplinyomóval, adjuk hozzá a növényi vajhelyettesítőt, a zabitalt, a sörélesztőt, a sót és a borsot, és habverővel vagy kézi mixerrel habosítsuk krémesre.
A lencsés alapot kanalazzuk egy nagyobb (3 literes) jénai vagy hőálló edény aljára, egyengessük el, majd ugyanezt ismételjük meg a krumplipürével is. A tetejére szórjunk kevés borsot, rozmaring- és kakukkfűlevelet, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, vagy addig, amíg a lencseragu rotyogni nem kezd. Ezután pár percre állítsuk a sütőt hőkeveréses módba, hogy a teteje szépen megpiruljon.
A legjobb, ha tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, mert akkor szebben szeletelhető.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!