![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos, tartalmas pásztorpite sok zöldséggel: húsmentesen is laktató
![Lencse pasztorpite vegan](https://kep.index.hu/1/0/4558/45580/455802/45580216_3476540_00b4f4f8ba58432f364426bbcb915697_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ez a pásztorpite egy igazán tartalmas, laktató étel, ami különösen jól jön a hűvösebb napokon. Fehérje- és ízgazdagabb növényi alapú vacsorát nem is kívánhatsz!
A hagyományos angol pásztorpite egy belsőségekből, maradék sült húsokból vagy friss darált húsból készült egytálétel, amelynek a tetejére krumplipüré kerül, és az egészet összesütik. Akkor sem kell kihagynod ezt a fenséges étket, ha nem eszel húst, hiszen könnyen pótolhatod lencsével. Mivel ennek az ételnek a lelke a fűszerezés, az alapot szinte bármilyen más zöldségből is elkészítheted, a fehérjetartalmuk miatt azonban érdemes a hüvelyeseknél maradni.
Ebben az esetben vörös lencsét használtam, ami egy apró szemű, héj nélküli változat, így könnyebben megpuhul, és krémesebb lesz a vele készült étel. Ha ragaszkodsz az elterjedtebb zöld vagy barna lencsékhez, azokkal is tökéletesen működik a recept (teszteltem), ízben szinte semmilyen különbséget nem tapasztaltam, inkább csak a ragu állagában érezhető az eltérés.
Ami azonban fontos, hogy ragaszkodj a fűszerekhez és az előírt mennyiségekhez, mert csak így lesz minden falatból egy igazi ízorgia.
Lencsés pásztorpite
![Lencse pasztorpite vegan 1](https://kep.index.hu/1/0/4558/45580/455802/45580226_833e09646b7c4ed43c541080f64eaf63_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A lencseraguhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 2 db nagy vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek apróra vágott friss rozmaring
- 3 ek sűrített paradicsom
- 120 ml száraz vörösbor
- 300 g vörös (vagy más) lencse
- 200 ml víz
- 3 db babérlevél
- 2 tk fűszerpaprika
- 50 g tahini
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek vegán Worcestershire-szósz (opcionális)
- 1.5 tk só
- 1 csipet bors
A krumplipüréhez:
- 800 g krumpli
- 1 tk só
- 4 ek növényi vajhelyettesítő vagy olívaolaj
- 150 ml zabital
- 1 ek sörélesztőpehely
- kakukkfű, rozmaring, bors a tetejére
Elkészítés:
Öblítsük át a lencsét (ha nem vöröset használunk, akkor legalább 3 órára áztassuk be), enyhén sós vízben főzzük közepesen puhára, szűrjük le, majd tegyük félre.
Hámozzuk meg a krumplit, kockázzuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és ezt is tegyük félre.
Készítsük el a lencsés alapot: egy közepes edényben forraljuk fel az olívaolajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Közepes hőfokon dinszteljük 8 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és együtt is pirítsuk őket 2 percig.
Kanalazzuk bele a paradicsomsűrítményt is, és további 2 percig pirítsuk. Öntsük a hagymás alaphoz a bort, és hagyjuk rotyogni 3-5 percig, vagy amíg a folyadék többnyire elpárolog, és az alkoholszag is eltűnik.
Adjuk hozzá a vizet, a félkész lencsét, a babérleveleket és a paprikát, és alacsony hőfokon, 15 perc alatt redukáljuk. Ha a folyadék kellőképpen elpárolgott és a lencse puhára főtt, adjuk a raguhoz a tahinit, a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt (ha használunk), alaposan keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Készítsük el a krumplipürét: a krumplit törjük át krumplinyomóval, adjuk hozzá a növényi vajhelyettesítőt, a zabitalt, a sörélesztőt, a sót és a borsot, és habverővel vagy kézi mixerrel habosítsuk krémesre.
A lencsés alapot kanalazzuk egy nagyobb (3 literes) jénai vagy hőálló edény aljára, egyengessük el, majd ugyanezt ismételjük meg a krumplipürével is. A tetejére szórjunk kevés borsot, rozmaring- és kakukkfűlevelet, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, vagy addig, amíg a lencseragu rotyogni nem kezd. Ezután pár percre állítsuk a sütőt hőkeveréses módba, hogy a teteje szépen megpiruljon.
A legjobb, ha tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, mert akkor szebben szeletelhető.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!