Szaftos, tartalmas pásztorpite sok zöldséggel: húsmentesen is laktató

Lencse pasztorpite vegan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a pásztorpite egy igazán tartalmas, laktató étel, ami különösen jól jön a hűvösebb napokon. Fehérje- és ízgazdagabb növényi alapú vacsorát nem is kívánhatsz!

A hagyományos angol pásztorpite egy belsőségekből, maradék sült húsokból vagy friss darált húsból készült egytálétel, amelynek a tetejére krumplipüré kerül, és az egészet összesütik. Akkor sem kell kihagynod ezt a fenséges étket, ha nem eszel húst, hiszen könnyen pótolhatod lencsével. Mivel ennek az ételnek a lelke a fűszerezés, az alapot szinte bármilyen más zöldségből is elkészítheted, a fehérjetartalmuk miatt azonban érdemes a hüvelyeseknél maradni.

Ebben az esetben vörös lencsét használtam, ami egy apró szemű, héj nélküli változat, így könnyebben megpuhul, és krémesebb lesz a vele készült étel. Ha ragaszkodsz az elterjedtebb zöld vagy barna lencsékhez, azokkal is tökéletesen működik a recept (teszteltem), ízben szinte semmilyen különbséget nem tapasztaltam, inkább csak a ragu állagában érezhető az eltérés.

Ami azonban fontos, hogy ragaszkodj a fűszerekhez és az előírt mennyiségekhez, mert csak így lesz minden falatból egy igazi ízorgia.

Lencsés pásztorpite

Lencse pasztorpite vegan 1

Hozzávalók 6 személyre

A lencseraguhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek apróra vágott friss rozmaring
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 120 ml száraz vörösbor
  • 300 g vörös (vagy más) lencse
  • 200 ml víz
  • 3 db babérlevél
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 50 g tahini
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek vegán Worcestershire-szósz (opcionális)
  • 1.5 tk
  • 1 csipet bors

A krumplipüréhez:

  • 800 g krumpli
  • 1 tk
  • 4 ek növényi vajhelyettesítő vagy olívaolaj
  • 150 ml zabital
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • kakukkfű, rozmaring, bors a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Öblítsük át a lencsét (ha nem vöröset használunk, akkor legalább 3 órára áztassuk be), enyhén sós vízben főzzük közepesen puhára, szűrjük le, majd tegyük félre.

Hámozzuk meg a krumplit, kockázzuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és ezt is tegyük félre.

Készítsük el a lencsés alapot: egy közepes edényben forraljuk fel az olívaolajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Közepes hőfokon dinszteljük 8 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és együtt is pirítsuk őket 2 percig.

Kanalazzuk bele a paradicsomsűrítményt is, és további 2 percig pirítsuk. Öntsük a hagymás alaphoz a bort, és hagyjuk rotyogni 3-5 percig, vagy amíg a folyadék többnyire elpárolog, és az alkoholszag is eltűnik.

Adjuk hozzá a vizet, a félkész lencsét, a babérleveleket és a paprikát, és alacsony hőfokon, 15 perc alatt redukáljuk. Ha a folyadék kellőképpen elpárolgott és a lencse puhára főtt, adjuk a raguhoz a tahinit, a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt (ha használunk), alaposan keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Készítsük el a krumplipürét: a krumplit törjük át krumplinyomóval, adjuk hozzá a növényi vajhelyettesítőt, a zabitalt, a sörélesztőt, a sót és a borsot, és habverővel vagy kézi mixerrel habosítsuk krémesre.

A lencsés alapot kanalazzuk egy nagyobb (3 literes) jénai vagy hőálló edény aljára, egyengessük el, majd ugyanezt ismételjük meg a krumplipürével is. A tetejére szórjunk kevés borsot, rozmaring- és kakukkfűlevelet, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, vagy addig, amíg a lencseragu rotyogni nem kezd. Ezután pár percre állítsuk a sütőt hőkeveréses módba, hogy a teteje szépen megpiruljon.

A legjobb, ha tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, mert akkor szebben szeletelhető.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük