Így lesz tökéletes a klasszikus pásztorpite: maradékból is készülhet a kiadós fogás

pásztorpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kiadós és elképesztően finom a britek pásztorpitéje, hűvös napokon különösen jólesik a sütőben sült fogás.

Hideg napokon jólesnek a tepsiben pirult tartalmasabb ételek. Szinte minden nemzet büszkélkedhet valamilyen fenséges, sütőben készült finomsággal, a hazai konyha kedvence a rakott burgonya, az olaszoké a lasagne, a britek pedig a pásztorpitére esküsznek.

A pásztorpitét kifejezetten maradékmentő ételként ajánlják, a megmaradt pörkölt tetejére kerül a krumplipüré, amely szintén nem baj, ha előző napi. Ahogy telt az idő, a recept rengeteget változott, ma már sokféleképpen lehet elkészíteni a szaftos, téli ételt. Hagyományosan darált bárányhússal készül, bár lehet helyettesíteni sertéssel vagy pulykával is. Az étel fűszerezésével is lehet játszani, fokhagyma és babérlevél is kerülhet bele. Olyan változattal is találkozni, ahol a pite mellé borsó is kerül, de a raguba is tehetsz 200-300 grammnyit.

Hogy minél szebb legyen az étel, a pürét érdemes habzsákból adagolni a ragu tetejére, de ha csak rásimítod kanállal, úgy is jó, esetleg villával mintázhatod.

Klasszikus pásztorpite

ppct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g darált bárányhús
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 2 evőkanál liszt
  • 600 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1.5 kg burgonya
  • 3 evőkanál vaj
  • egy kis darab vaj a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A darált bárányhúst kevés olajon pirítsuk barnára, közben ízesítsük sóval és borssal.

Amikor a hús szépen megbarnult, akkor adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát és a zellert finomra aprítva, valamint a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Addig pirítsuk, míg a zöldségek megpuhulnak (10-15 perc).

Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük a lisztet is a húshoz, pár perc után az alaplével vagy a vízzel öntsük fel, keverjük alaposan össze. (Ha vizet használunk, akkor érdemes 1 kocka házi ételízesítővel gazdagítani az ételt.) Körülbelül 4-5 perc elteltével a paradicsompürét is keverjük a raguhoz, majd főzzük alacsony láng felett 25-30 percig.

A kész ragut szedjük hőálló edénybe, várjuk meg, míg kihűl.

Míg a ragu hűl, addig a megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra és főzzük puhára. A kész krumplit szűrjük le, fűszerezzük sóval és borssal, krumplinyomóval pürésítsük, miközben a vajat is adjuk hozzá.

A krumplipürét kanalazzuk a húsos ragura, szépen igazgassuk el rajta, tegyünk rá kevés vajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 30-40 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük