Így lesz tökéletes a klasszikus pásztorpite: maradékból is készülhet a kiadós fogás
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Illatos, narancsos-kardamomos muffin: kevert tészta különleges kivitelben
Szuper krémes céklás rizottó: a sült zöldség a titka
Mont Blanc-pohárkrém: mennyei gesztenyés desszert egyszerűen
Lassú tűzön főtt, omlós marhaszegy: a sörtől lesz különleges az íze
Ha így tárolod a vöröshagymát, sokáig eláll: biztos tippet mutatunk
Kiadós és elképesztően finom a britek pásztorpitéje, hűvös napokon különösen jólesik a sütőben sült fogás.
Hideg napokon jólesnek a tepsiben pirult tartalmasabb ételek. Szinte minden nemzet büszkélkedhet valamilyen fenséges, sütőben készült finomsággal, a hazai konyha kedvence a rakott burgonya, az olaszoké a lasagne, a britek pedig a pásztorpitére esküsznek.
A pásztorpitét kifejezetten maradékmentő ételként ajánlják, a megmaradt pörkölt tetejére kerül a krumplipüré, amely szintén nem baj, ha előző napi. Ahogy telt az idő, a recept rengeteget változott, ma már sokféleképpen lehet elkészíteni a szaftos, téli ételt. Hagyományosan darált bárányhússal készül, bár lehet helyettesíteni sertéssel vagy pulykával is. Az étel fűszerezésével is lehet játszani, fokhagyma és babérlevél is kerülhet bele. Olyan változattal is találkozni, ahol a pite mellé borsó is kerül, de a raguba is tehetsz 200-300 grammnyit.
Hogy minél szebb legyen az étel, a pürét érdemes habzsákból adagolni a ragu tetejére, de ha csak rásimítod kanállal, úgy is jó, esetleg villával mintázhatod.
Klasszikus pásztorpite
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g darált bárányhús
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 2 fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- 2 evőkanál liszt
- 600 ml zöldségalaplé vagy víz
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1.5 kg burgonya
- 3 evőkanál vaj
- 1 kis darab vaj a tetejére
Elkészítés:
A darált bárányhúst kevés olajon pirítsuk barnára, közben ízesítsük sóval és borssal.
Amikor a hús szépen megbarnult, akkor adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát és a zellert finomra aprítva, valamint a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Addig pirítsuk, míg a zöldségek megpuhulnak (10-15 perc).
Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük a lisztet is a húshoz, pár perc után az alaplével vagy a vízzel öntsük fel, keverjük alaposan össze. (Ha vizet használunk, akkor érdemes 1 kocka házi ételízesítővel gazdagítani az ételt.) Körülbelül 4-5 perc elteltével a paradicsompürét is keverjük a raguhoz, majd főzzük alacsony láng felett 25-30 percig.
A kész ragut szedjük hőálló edénybe, várjuk meg, míg kihűl.
Míg a ragu hűl, addig a megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra és főzzük puhára. A kész krumplit szűrjük le, fűszerezzük sóval és borssal, krumplinyomóval pürésítsük, miközben a vajat is adjuk hozzá.
A krumplipürét kanalazzuk a húsos ragura, szépen igazgassuk el rajta, tegyünk rá kevés vajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 30-40 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images