Védi a szívet, segíti az emésztést a lencse: 10 ételötlet a rostban gazdag hüvelyesből
A lencse gazdag rostban és szívvédő ásványi anyagokban, ráadásul sokféle módon elkészíthető.
Egy tányérral biztos nem elégszel meg ebből a végtelenül selymes és tápláló levesből: az ízhatást melengető fűszerek, kömény és koriander teszik teljessé. Természetesen a sütőtökkrémleves önmagában is megállja a helyét, ha a hideg időkben azonban neked is jólesnek a tartalmasabb ételek, akkor az egészet ropogósra sült lencsével is megkoronázhatod.
A fehérjedús hüvelyestől annyira gazdag lesz az összhatás, hogy a levest akár főételként is fogyaszthatod – 1-2 szelet roppanós pirítóssal kiegészítve. A lencse sütése elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban mindössze pár perc munkád lesz vele: csak elő kell főznöd, a többit pedig a sütő végzi.
A lencsét áztassuk be 3-4 órára.
Szűrjük le, és újabb adag enyhén sós vízben, a babérlevéllel főzzük 10 percig. Kóstoljuk meg, és ha már átfőtt, szűrjük le. Nem kell, hogy teljesen puha legyen. Borítsuk egy nagy konyharuha egyik felére, a másikat hajtsuk a lencsére, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt felszívja a nedvességet.
Közben vágjuk félbe a sütőtököt, kanalazzuk ki a magjait, és helyezzük a két felet vágással felfele egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 185 fokos sütőben süssük őket puhára 50-55 perc alatt (a sütő alsó rácsán).
A lencsét borítsuk egy másik sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg 1-2 evőkanál olívaolajjal, szórjunk rá 1-1 csipet sót és borsot, majd alaposan forgassuk össze a fűszerekkel.
Amikor a sütőtök sütéséből már csak 25 perc van hátra, tegyük be a lencsét is sülni a sütő középső rácsára. A 25 perc leteltével a lencse kissé barnult és ropogós lesz.
Közben hevítsünk fel egy nagyobb edényben 2 evőkanál olívaolajat, és 5 percig dinszteljük benne az apróra vágott hagymát.
Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paprikát, a köményt, a fahéjat, és együtt is pirítsuk még 2 percig. Öntsük fel az alaplével, és főzzük 5 percig.
Ha a tök megsült, távolítsuk el a héját, és tegyük a húsát egy turmixgépbe. Öntsük rá a fűszeres levet, adjunk hozzá sót, borsot és borecetet, és néhány perc alatt pürésítsük krémes állagúvá.
A levest porciózzuk tálakba, sült lencsével, friss korianderrel, szeletelt zöldhagymával és pirítóssal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu