
Isteni lencsesaláta maradékból: erőt ad az új évre - Meg persze pénzt is
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele
Ropogós

Aranybarnára sült, parmezános csirkeszárny: kezdők is elkészíthetik

Így még nem kóstoltad a tofut, pedig érdemes: citrombors ízesíti

Így készül az eredeti Ezer sziget öntet: bevált receptet mutatunk

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink

Epres gombóc krumplis tésztából: ezekkel az arányokkal jól sikerül
Nem megszokott lencsesaláta-recept, de mindenképpen megéri kipróbálni. Oregánó, petrezselyem, zöldhagyma és olívabogyó is kerül a lencse mellé, azonban ez a szokatlan párosítás több mint jó.
A lencsét balzsamecetes-citromleves öntetben marináljuk, ettől lesz a saláta igazán különleges. A fűszerek és zöldségek is nagyon sokat dobnak rajta, a kaliforniai paprika édeskés íze tökéletesen ellensúlyozza a balzsamecet savasságát.
Friss petrezselymet télen is be tudunk szerezni, friss oregánót viszont már jóval nehezebb. Ha nem tudunk frisshez hozzájutni, akkor egy teáskanálnyi szárított oregánót tegyünk bele egy evőkanál olívaolajba, majd hagyjuk állni benne 10 percig. Utána ezt öntsük hozzá a salátához, intenzívebb lesz a morzsolt oregánó íze. Lencséből nyugodtan használhatunk maradékot is, az se baj, ha hagymával-babérlevéllel főztük, úgy is nyugodtan beletehetjük.
Ha nem annyira szeretjük a savanykás ízeket, akkor elég, ha csak citromlevet vagy csak balzsamecetet teszünk a salátába, illetve csökkenthetjük a mennyiségüket is. A kaliforniai paprikából pedig tegyünk többet, hogy hangsúlyosabb legyen az édes ellensúly.
Zölden pompázó lencsesaláta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 bögre lencse (száraz)
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 bögre zöld olívabogyó
- 3 darab zöldhagyma
- 1 marék petrezselyem (friss)
- 1 marék oregánó (friss)
- ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
1. Tegyük a lencsét háromszoros mennyiségű vízbe, alacsony lángon főzzük, amíg meg nem puhul, ez kb. 30 percet vesz igénybe.
2. Szűrjük le az elkészült lencsét, hagyjuk teljesen lecsöpögni. Keverjük össze 1 evőkanál citromlével, balzsamecettel és olívaolajjal. Hagyjuk ebben a "pácban" 10-20 percig, addig készítsük elő a többi hozzávalót.
3. Vágjuk össze a kaliforniai paprikát, a zöldhagymát és az olívabogyót, tegyük őket egy nagy tálba. Öntsük nyakon őket a másik evőkanál citromlével, balzsamecettel és a 3 evőkanál olívaolajjal.
4. Tegyük a marinált lencsét is a tálba, keverjük jól össze. Ha nem szeretnénk ennyi dresszinget, akkor a lencséről előbb öntsük le a levet.
5. A petrezselymet és az oregánót aprítsuk fel, adjuk hozzá a lencséhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Fotó: Shutterstock