Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

9
Nyomtatás
Lencses-sutotok-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A legtöbb sütőtökös fogás finom és tartalmas, ez az állítás pedig ennél a receptnél különösen helytálló: a puhára sült tökbe egy ízekben gazdag lencsés ragu kerül, amelynek egyszerűen képtelenség ellenállni!

Ha egy finom, tartalmas és nem hétköznapi ebéd- vagy vacsoraötletet keresel, akkor ez a sütőtökös fogás nem tud csalódást okozni. A krémesre sült tökbe egy aromás fűszerekkel készült lencsés ragu kerül, amelyben padlizsán és gránátalma is helyet kap.

A ragu különleges, keleties ízvilágban készül, így a hagyma és fokhagyma mellett olyan ízesítők kerülnek bele, mint a zsálya, a babérlevél, a misopaszta és a tahini – ezt akár házilag is elkészítheted, ha van egy jó teljesítményű aprítógéped.

Lencsével töltött sütőtök

Lencses-sutotok

Hozzávalók 6 személyre

A tökhöz:

  • 3 kisebb kanadai sütőtök
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors

A lencsés töltelékhez:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. apróra vágott friss zsálya
  • 2 ág friss rozmaring apróra vágva (csak a levelek)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 150 g lencse
  • 600 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 kis padlizsán felkockázva
  • 2 ek. tahini
  • 1 ek. misopaszta
  • 3 tk. balzsamecet
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 0.5 közepes gránátalma kimagozva
Recept idők

Elkészítés:

Először a sütőtököket süssük meg. Ehhez alaposan mossuk meg őket, töröljük szárazra, vágjuk félbe és magozzuk ki. Dörzsöljük be az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd vágással felfele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és takarjuk le alufóliával. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük puhára.

Közben készítsük el a lencsés ragut. Ehhez egy nagyobb edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a zsálya, a rozmaring és a paradicsompüré, és pirítsuk további 1 percig.

Öntsük hozzá a vörösbort, folyamatosan keverve főzzük 2-3 percig, majd mehet bele a leöblített lencse, az alaplé (vagy víz), a babérlevél és a paprika. Forraljuk fel, vegyük a hőfokot közepesre, és fedő alatt főzzük 15 percig. Keverjük bele a padlizsánkockákat is, majd főzzük további 15 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul, és a folyadékot fel nem szívta.

Keverjük bele a tahinit, a misopasztát, a balzsamecetet, és ízesítsük sóval, borssal.

A megsült tököket vegyük ki a sütőből, és töltsük meg a lencsés raguval. Fogyasztás előtt szórjuk meg gránátalmamagokkal, és zsályalevelekkel díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon