Mennyei lengyel krémes: levegős tészta, vaníliás töltelék

lengyel-kremes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tészta és a töltelék külön-külön is fenségesek, azonban a párosukból a világ egyik legfinomabb süteménye születik.

Ha szereted a klasszikus krémest, a lengyel változatot is imádni fogod: a karpatka égetett tésztával, főzött krémmel készül, nem lehet betelni vele! Annyira mutatós ez a süti, hogy akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét, de egy sima hétköznapon se vond meg magad ettől a finomságtól!

A krémes két lap égetett tésztából és egy vastag réteg vaníliakrémből áll, és bár ez elsőre ijesztően hangozhat, egyiket sem bonyolult elkészíteni. Az egyetlen, amire figyelni kell, az a hőkiegyenlítés: mivel a krémbe és a tésztába is rengeteg tojás kerül, vigyázni kell, hogy ne érje túl nagy hőhatás, hiszen akkor kicsapódhat, könnyedén rántotta lehet belőle. Ha viszont az alábbi receptet és leírást követed, biztosan nem kell ettől tartanod!

Lengyel krémes

lengyel-kremes2

Hozzávalók 12 szelethez

Krém:

  • 5 db tojássárgája
  • 140 g cukor
  • 7 ek. burgonyakeményítő
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 620 ml tej
  • 1 csipet
  • 3 tk. vaníliakivonat
  • 200 g puha vaj

Tészta:

  • 180 ml víz
  • 80 g vaj (+ a forma kikenéséhez)
  • 1 csipet
  • 100 g liszt
  • 3 db tojás (L-es)
  • 1 db tojássárgája
  • porcukor (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a krémmel: a tojássárgákat keverjük habosra a cukor felével egy hőálló tálban. Akkor jó, mikor kivilágosodott a színe. Ekkor keverjük bele a keményítőt és a bourbon vaníliás cukrot is.

A tejet, a cukor másik felét és a sót melegítsük össze egy kis lábasban, míg gyöngyözni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, majd vékony sugárban csurgatva, folyamatos kevergetés mellett öntsük a forró tej felét a tojásos keverékre. Mikor elkevertük, adjuk hozzá a vaníliakivonatot is, majd az egészet öntsük vissza a maradék tejes keverékhez a lábasba.

Nagyon alacsony lángon kezdjük el főzni, addig, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, vegyük le a tűzről, fedjük le folpackkal, majd tegyük félre szobahőmérsékletűre hűlni. 

Álljunk neki a tésztának: melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljük ki 2 db 23 centi átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral, az oldalait vajazzuk ki.

A vizet, a vajat és a sót melegítsük össze egy kis lábasban. Ha elolvadt a vaj, húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a lisztet. Tegyük vissza alacsony lángra, majd addig főzzük, míg egy gombóc nem lesz belőle, kb. 2 percig.

Tegyük félre a tésztát 5-10 percre, míg picit hűl, nem forró, de azért még meleg. Robotgép segítségével keverjük hozzá a tojásokat, míg egy fényes, sima tésztát nem kapunk. Osszuk szét a tésztát a két előkészített tortaforma között. Hogy igazán mutatós legyen, készíthetünk a tésztába hullámokat egy kanál segítségével.

Toljuk a sütőbe 25-28 percre, míg megpuffad és aranybarna lesz a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki őket a formákból.

Fejezzük be a krémet: a vajat keverjük habosra robotgép segítségével, majd több részletben adjuk hozzá a kihűlt vaníliás alapot. Keverjük el benne az egészet, míg krémes, habos nem lesz.

Állítsuk össze a krémest: az egyik tésztalapot tegyük egy tortaformába, majd kenjük szét rajta a vaníliakrémet, végül a másik tésztalappal fedjük be. Tegyük így a hűtőbe 1 órára. Utána szedjük le róla a formát, és porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon