Lengyel krumplinudli alig valamiből: nagyon puha lesz a tészta

krumplinudli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Négy egyszerű hozzávalóból készül ez a pihe-puha nudli, nem lesz vele sok dolgod, és mindenki szeretni fogja.

Ha lecserélnéd a klasszikus nokedlit, próbáld ki a lengyel krumplinudlit, álompuha a tésztája, elronthatatlan a receptje, és a formázására sem kell sok időt szánni. Bármilyen szaftos raguhoz tökéletes, legyen az húsos vagy zöldséges, de önmagában, tejföllel kínálva is tartalmas étel.

Összvissz 4 hozzávalóra van szükség ehhez a recepthez: krumplira, lisztre, sóra és tojásra. Fontos, hogy a megfőtt krumplit hagyd teljesen kihűlni, mielőtt hozzáadod a többi alapanyagot, mert melegen sokkal több lisztet vesz fel, és úgy nem lesz pihe-puha a tészta.

Krumplinudli

krumplinudli2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 800 g krumpli
  • 200 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1 tk só a főzéshez (+ a krumplihoz)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat pucoljuk meg, majd vágjuk kockákra. Bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük addig, míg megpuhul, kb. 15 percig. Szűrjük le, csöpögtessük le, várjuk meg, míg kihűl.

A kihűlt krumplit törjük össze krumplinyomóval, kóstoljuk meg, mennyire sós (ez a főzővizétől függ), majd ha szükséges, adjunk még hozzá sót. Üssük rá a tojást, majd kezdjük el adagolni hozzá a lisztet. Kisebb adagokban adjuk hozzá, nem biztos, hogy mind kelleni fog. Dolgozzuk össze a krumplis masszával. Ha már kezd összeállni, borítsuk lisztezett felületre, ott gyúrjuk gombóccá. Lágy, puha tésztát kell kapnunk.

Közben forraljunk egy lábasban kb. 1 liter vizet 1 tk. sóval. 

Osszuk a tésztát 4 részre, mindegyikből formázzunk egy hosszú, hüvelykujjnyi vastagságú hengert. Vágjuk őket 2 centis darabokra.

Tegyük az így kapott darabokat a forrásban lévő vízbe, majd ha feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük őket. Több adagban kell kifőzni őket, úgy biztosan nem ragadnak össze.

Szűrőkanállal szedjük ki a kész nudlikat. Egy kevés vajjal vagy olívaolajjal forgassuk össze őket, így nem ragadnak össze, majd kínálhatjuk is.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük