Pirított zsemlemorzsába forgatott barackos gombóc pont úgy, ahogy a nagyi készítette
A nyár egyik legfinomabb desszertje a pihe-puha barackos gombóc fahéjas cukorral megszórva.
Ez a puha, sokoldalúan felhasználható krumpligombóc hagyományos lengyel recept alapján készül, és egyszerű, könnyen beszerezhető hozzávalókat tartalmaz. Nem sokban különbözik a magyaros, krumplialapú tésztától, amelyből például a szilvás gombóc vagy a nudli is készül, így nem lesz ismeretlen az elkészítése.
A kifőtt gombocót bármilyen szószos, hússal vagy zöldséggel készült feltéttel kombinálhatod: remek párosítás ezzel a krémes gomba Stroganoffal, csirkepaprikással vagy bármilyen raguval, és még levesbetétként is megállja a helyét.
A krumplit főzzük meg héjában, enyhén sós vízben. Hagyjuk langyosra hűlni, hámozzuk meg, és krumplinyomón passzírozzuk át.
Egy nagy edényben forraljunk enyhén sós vizet.
Gyúrjuk a krumplihoz a többi hozzávalót, majd osszuk 8-9 egyenlő részre, és formázzunk gombócokat belőle. Fontos, hogy ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben ragacsos és gumis állagú lesz.
Óvatosan tegyük a gombócokat a forrásban levő vízbe, a hőfokot vegyük alacsonyra (a víz semmiképp ne lobogjon, mert a tészta széteshet), és 15-20 perc alatt főzzük őket puhára. Ha feljöttek a víz felszínére, hagyjuk még 1-2 percig főni.
Szedjük ki a vízből, és azonnal fogyasszuk.
Tipp: ahhoz, hogy ez a fogás még izgalmasabb legyen, kevés olajon pirítsuk aranyszínűre a gombócokat.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu