Tartalmas spanyol lencsefőzelék, avagy lentejas: a bőséges egytálételbe krumpli is kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A spanyol nagymamák specialitása a bőséges lencsés egytál, a minden jóval megpakolt étel nagyon hasonlít a magyar konyha hagyományos kedvencére, a lencsefőzelékre.
Hogy miben különbözik a mediterrán és a magyar lencsefőzelék? A spanyol fogás rántás nélkül készül, krumplival, sárgarépával és kolbásszal. Persze tájegységenként lehetnek eltérések, például van olyan recept, amelyben nincs burgonya, és persze a fűszerezéssel is lehet játszani.
A kiadós fogást ropogós kenyérrel szokás kínálni, ha pedig szeretnéd, tálalásnál feldobhatod friss, finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, de chilipehely is kerülhet rá.
Spanyol lencsefőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- kevés olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab krumpli (lehet több)
- 1 pár chorizo
- 2 teáskanál füstölt vagy pirospaprika
- 200 g lencse
- víz szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát dobjuk forró olajra, majd 2 perc után keverjük hozzá a finomra vágott fokhagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután a közepes méretűre darabolt sárgarépát és krumplit is forgassuk hozzá.
Körülbelül 4-5 perc után keverjük a felkarikázott chorizót a zöldségekhez, majd 2-3 perc után a füstölt vagy pirospaprikát és a megmosott lencsét is adjuk hozzá.
A lencsét öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Alacsony láng felett, fedő alatt, gyakran kevergetve (ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk), 50-55 perc alatt főzzük készre.
Fotó: Getty Images