Kenyérsaláta úgy, ahogy a libanoniak szeretik: izgalmas ízek találkoznak a tányéron

lkscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok friss zöldség, kenyér vagy pita kerül a salátába, amely az öntettől lesz igazán különleges.

A kenyér részvétele a salátákban nem szokatlan, az eredeti cézárba is kerül pékáru, egészen pontosan ropogósra sütött kockák. Híres kenyérsalátaként ismert még a panzanella, amely maradékból is tökéletes, de itt van még a fattoush is, amit a libanoniak szoktak készíteni.

A fattoush-ba pitát tesznek eredetileg, de ha kenyér van kéznél, az is megteszi. A zöldségek terén bátran lehet bővíteni a receptben írtakat: pritaminpaprikával, újhagymával, petrezselyemmel akár. Ami kötelező a saláta mellé, az az öntet, amely ízeiben is nagyon izgalmas.

Az egyik legérdekesebb közel-keleti fűszer a szömörce (sumach), amelyről lehet, hogy a mérges szömörce jut eszedbe, pedig léteznek barátságos fajtái is, amelyekből őrlemények készülhetnek. A szömörce illata kicsit erős, zamata savanykás, a török, görög és a libanoni konyha használja előszeretettel. A sumach - jellegzetes aromája és konyhai felhasználása mellett - különböző gyomorproblémákra is gyógyír. Ha kicsit több izgalmat szeretnél az étkezésedbe vinni, próbáld ki ezt az egyszerű, mégis különleges, könnyű salátát.

Libanoni kenyérsaláta

lksct

Hozzávalók 4 személyre:

Alap:

  • 2 darab/szelet pita vagy kenyér
  • 3 darab paradicsom
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma

Öntet:

  • 3 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál gránátalmalé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék menta
  • 2 teáskanál őrölt sumach
  • 4 teáskanál meleg víz
Recept idők

Elkészítés:

Az összes zöldséget mossuk meg, majd tetszőleges darabokra vágjuk fel és tegyük őket salátástálba.

A kenyeret vagy pitát szintén vágjuk össze tetszőleges méretűre, majd forgassuk egybe a zöldségekkel.

Az öntethez a szömörcét 4 teáskanál meleg vízzel keverjük egybe, hagyjuk állni 15 percig, utána a citromlével, gránátalmalével, borecettel, zúzott fokhagymával, olívaolajjal, mentával, sóval, borssal is keverjük egybe.

A salátát az öntettel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük