Szaftos rakott tészta sok hússal: a lotaringiai rakottas másnapra is finom lesz

rscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kiadós rakott spagetti egyszerűen összedobható, kicsit karakteresebb zamatát a kakukkfűnek köszönheti.

Tésztából sosem elég, ezerarcú fogás, ami mindig új formában kerülhet a tányérra. Frissen készítve, jó szaftosan a legfinomabb, épp ezért a rakott verziótól sokan tartanak, mert fennáll a veszélye, hogy a tepsiben sült tészta szárazan kerül ki a sütőből. A malőr egyszerűen kivédhető, egyrészről a rakott tészta készítésénél mindig arra kell törekedni, hogy szaftosan, jó sok szósszal legyen egybeforgatva, másrészről nem szabad sajnálni a sajtot, vajat, no meg a sütésnél is figyelni kell, ne készüljön túl a tészta.

A rakott spagettit a tej teszi gazdagabbá, szaftosabbá. Amikor az egybeforgatott tészta tepsibe kerül, kevés tejjel kell meglocsolni, ennek köszönhetően nem fog kiszáradni, másnapra is finom lesz. Ha viszont még így is aggódsz, akkor a sajt tetejére egy kevés vaj is kerülhet kockára vágva, így biztosan szaftos lesz a rakott tészta.

Lotaringiai rakott tészta

rsct

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 400 gramm darált hús (sertés, marha, pulyka vagy csirke)
  • 2 fej hagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 125 milliliter vörösbor
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 200 milliliter tej
  • 200 gramm sajt
  • 400 gramm spagetti
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A finomra vágott hagymát magas falú edényben dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a darált húst, állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. A lepirított húsra öntsük rá a vörösbort és a sűrített paradicsomot is, forgassuk egybe, majd fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és kakukkfűvel, 15-25 percig hagyjuk főni.

Az elkészült szószt keverjük össze a főtt tésztával, utána öntsük hőálló tálba. A tejet fűszerezzük sóval és borssal, majd öntsük rá a tésztára, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, utána toljuk a tésztát 180 fokos előmelegített sütőbe, 20-35 perc alatt süssük meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük