
Szaftos rakott tészta sok hússal: a lotaringiai rakottas másnapra is finom lesz

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
A kiadós rakott spagetti egyszerűen összedobható, kicsit karakteresebb zamatát a kakukkfűnek köszönheti.
Tésztából sosem elég, ezerarcú fogás, ami mindig új formában kerülhet a tányérra. Frissen készítve, jó szaftosan a legfinomabb, épp ezért a rakott verziótól sokan tartanak, mert fennáll a veszélye, hogy a tepsiben sült tészta szárazan kerül ki a sütőből. A malőr egyszerűen kivédhető, egyrészről a rakott tészta készítésénél mindig arra kell törekedni, hogy szaftosan, jó sok szósszal legyen egybeforgatva, másrészről nem szabad sajnálni a sajtot, vajat, no meg a sütésnél is figyelni kell, ne készüljön túl a tészta.
A rakott spagettit a tej teszi gazdagabbá, szaftosabbá. Amikor az egybeforgatott tészta tepsibe kerül, kevés tejjel kell meglocsolni, ennek köszönhetően nem fog kiszáradni, másnapra is finom lesz. Ha viszont még így is aggódsz, akkor a sajt tetejére egy kevés vaj is kerülhet kockára vágva, így biztosan szaftos lesz a rakott tészta.
Lotaringiai rakott tészta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm darált hús (sertés, marha, pulyka vagy csirke)
- 2 fej hagyma
- 4 evőkanál olaj
- 125 milliliter vörösbor
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 200 milliliter tej
- 200 gramm sajt
- 400 gramm spagetti
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A finomra vágott hagymát magas falú edényben dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a darált húst, állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. A lepirított húsra öntsük rá a vörösbort és a sűrített paradicsomot is, forgassuk egybe, majd fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és kakukkfűvel, 15-25 percig hagyjuk főni.
Az elkészült szószt keverjük össze a főtt tésztával, utána öntsük hőálló tálba. A tejet fűszerezzük sóval és borssal, majd öntsük rá a tésztára, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, utána toljuk a tésztát 180 fokos előmelegített sütőbe, 20-35 perc alatt süssük meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors