![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nyári, mézédes fánk úgy, ahogy a görögök szeretik: szerény alapanyagokból áll össze
![gfcover](https://kep.index.hu/1/0/3904/39042/390422/39042229_2977899_2e7f3dbe3ca1df17a79aedfece0a84b7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A görögök csábos fánkja, a Loukoumades tésztájában érezhető a narancs kellemes zamata, ráadásul mézzel is meglocsolják a kisült golyókat.
A legtöbb nemzet büszkélkedik saját fánkrecepttel, köztük a görögök is. Ha arrafelé nyaralsz, gyakran találkozhatsz az aranyló csodával, amelyre mézet szokás csorgatni. A mennyei finomság otthon is elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen.
A fánk szerény alapanyagokból áll és fahéjas-porcukros bunda borítja, hasonlít a magyar verzióhoz, mivel azonban narancshéj és méz is dúsítja a tésztát, mégis más. A szerkezete lágyabb, az íze pedig csodás, főleg akkor, ha mézet is csorgatsz az aranybarnára sütött fánkra.
Loukoumades
![gfct](https://kep.index.hu/1/0/3904/39042/390422/39042251_10957938b8d957466f8abcf10909cc39_wm.jpg)
Hozzávalók 18 darabhoz
- 175 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab narancs
- 1 teáskanál instant élesztő
- 160 milliliter meleg víz
- olaj a sütéshez
- 1 teáskanál fahéj
- 120 gramm porcukor
- méz ízlés szerint
Elkészítés:
A narancs héját reszeljük le.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, cukrot, a narancs reszelt héját, az élesztőt és a vizet. Kezdjük el összedolgozni, nyújtsunk belőle nyúlós, ragadós tésztát, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A fánkmasszát kanalazzuk habzsákba.
Az olajat forrósítsuk fel, majd nyomjunk a zsákból kisebb golyókat az olajba, süssük őket aranybarnára minden oldalán.
A porcukrot és a fahéjat keverjük egybe, majd forgassuk meg ebben a keverékben a meleg fánkokat.
Tálalásnál mézzel is meg lehet locsolni a fánkokat.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!