Csupa csoki lúdláb pohárban: elegáns, de nagyon egyszerű desszert

ludlab cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legfinomabb tortát két fontos elem határozza meg: a csokoládé-meggy ízkombináció és a habos állag. Mindkettőt tudja ez a desszert, csak gyorsabban és egyszerűbben.

Habos csokoládékrém, kakaós piskóta és meggybefőtt - ezekből az elemekből épül fel a klasszikus és jogosan szeretett lúdláb-torta. A csokoládé-meggy ízkombináció talán még a csokoládé-narancs párosnál is népszerűbb. A konyakos meggy alapjain továbbmenni semmiképp sem lehet rossz út, nem véletlen hát, hogy ezt az ízpárost nem csak tortákban érdemes alkalmazni. 

Ez a desszert arra az esetre ad megoldást, ha az ízekhez ragaszkodnál, de a tortasütésre se időd nincs, se apropó nem adódik rá. Elég egy krémet készíteni, majd összerakni a meggybefőttel meg némi csokoládés keksszel egy pohárba.

Azért érdemes csokis kekszet használni a piskóta helyett, mert így állagban is kontrasztot képez a három réteg egymással. Persze az sem utolsó szempont, hogy így sokkal gyorsabban megvan az egész. 

Lúdláb pohárdesszert

ludlab desszert

Hozzávalók 4 pohárhoz

A krémhez:

  • 200 gramm étcsokoládé
  • 4 deciliter habtejszín

A meggyhez:

  • 200 gramm meggy
  • 50 gramm cukor
  • 1 evőkanál konyak

Az összeállításhoz:

  • 8 darab kakaós keksz
  • étcsokoládé-forgácsok
Recept idők

Elkészítés:

A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd tegyük egy hőálló tálba. A tejszín felét forrósítsuk fel, öntsük a csokoládéra. Várjunk pár percet, míg a tejszín felolvasztja a csokoládét, majd keverjük el és hagyjuk kihűlni.

A tejszín másik felét hűtsük nagyon hidegre, majd verjük kemény tejszínhabbá. Ha kihűlt a csokoládékrém, óvatosan forgassuk hozzá a habot. Rendezzük poharakba, majd tegyük a hűtőbe.

A meggybefőtthöz a meggyet tegyük kis lábosba a konyakkal és a cukorral, forraljuk fel, addig főzzük, míg kissé össze nem esik. 

Ha kihűlt, osszuk szét a poharakban várakozó krémre. Tálalás előtt morzsoljuk rá a kekszet, csokoládé-forgácsokkal díszítsük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük