Gyerekkorunk kedvence, babapiskóta házilag – Otthon is könnyen elkészítheted
Megtévesztő a neve, de a babapiskóta minden korosztály kedvence és isteni sütemények alapanyaga is egyben.
A majomkenyér manapság nem egy divatos sütemény itthon, pedig nemcsak hogy könnyű elkészíteni, de még sütést sem igényel. Mindössze ki kell jól hűteni a kakaós masszát, és máris megkóstolhatod.
Ez a sütemény – az amerikai testvérével ellentétben, ami inkább az aranygaluska és a fahéjas fánk mostohagyermekeként született – mindössze 7 hozzávalót igényel, amelyből a legextrémebb is talán a babapiskóta lesz.
Vegyünk elő egy akkora lábost, amire rá tudunk tenni egy olyan hőálló edényt, amelyben fel tudjuk olvasztani a vajat vízgőz fölött.
Az olvadó vajhoz adjuk hozzá a porcukrot, a lisztet, a felvert tojást és a kakaót, majd állandó keverés mellett főzzük össze őket a gőz fölött. Kb. 8-10 perc után vegyük le a tűzről.
A babapiskótát morzsoljuk össze mozsárban, vagy törjük kisebb darabokra.
A piskótát és a darált diót adjuk hozzá a vajas, kakaós masszához, és alaposan keverjük össze.
Vegyünk elő egy hosszúkás, kenyérsütéshez is használatos formát, majd öntsük bele a masszát. Ha kihűlt a massza, tegyük be az egészet a hűtőbe kb. 1 órára, ennyi idő alatt áll össze a süti és szilárdul meg.
Ha tökéletesen megszilárdult, fordítsuk ki a formából, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Ha nem bíznád a véletlenre, hogy a süti biztosan egy darabban jöjjön ki a formából, akkor, mielőtt még beleöntenéd, tegyél a formába frissen tartó fóliát, és arra öntsd rá a masszát.
Így amikor kifordítod, biztos, hogy nem fog a krém beleragadni a formába, illetve, ha úgy látnád, hogy kevés volt neki az egy óra ahhoz, hogy teljesen megszilárduljon, még könnyen vissza is tudod tenni.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu