Ünnepi mákgolyó kekszalappal: kezdő konyhatündérek is elkészíthetik

mgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákgolyó sütés nélkül, pillanatok alatt készül. Lepd meg vele a vendégeidet, garantáltan imádni fogják a finomságot.

A mák és a karácsony jegyben járnak, bérelt helye van az ünnepi asztalon, többnyire bejgli vagy mákos guba készül belőle. Mivel a bőség jelképe, szilveszterkor is érdemes meglepni vele a családot. 

Nem kell bonyolult receptekre gondolni, ha újítanál, szavazz bizalmat a gyors finomságoknak. A mákgolyó elkészítése pofonegyszerű, teljesen kezdő konyhatündérek és gyerekek is össze tudják dobni. Ha még különlegesebben kínálnád, lekvár helyett használj házi citromkrémet, és kandírozott narancs- vagy citromhéjjal is feldobhatod.

Mákgolyó

mgct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg darált mák
  • 1 dl barack- vagy narancslekvár
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

A darált kekszet öntsük tálba.

A mákból 2-3 evőkanálnyit mérjünk ki és tegyük félre, a többit pedig adjuk a darált kekszhez a lekvárral, vajjal és a tejjel együtt (a tejet apránként adagoljuk, annyit, amennyit összeállítás közben felvesz).

A jól formázható masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd forgassuk meg a félretett mákban.

A mákos golyókat tálalásig hűtőben tároljuk. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük