Puha mákos bejgli gazdagon: cukormáz kerül a tetejére

Makos bejgli cukormazzal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bejgli a zserbó mellett a másik kötelezőnek számító karácsonyi sütemény, mi pedig idén egy rendhagyó receptjét hoztuk el.

A bejgli elkészítése első olvasásra bonyolultnak tűnhet, azonban egy kis türelemmel és kitartással ezt a klasszikust is sikeresen asztalra teheted. Akkor sincs minden veszve, ha esetleg nem lesz tökéletes: mutatunk egy szuper tippet, amellyel elrejtheted a kisebb repedéseket a fürkésző szemek elől, és még fel is dobhatod általa a sütit, ha már unalmasnak tartod.

Most egy mákos töltelékkel készülő bejgli receptjét hoztam el, azonban a töltelék könnyen diósra cserélhető, mindössze a mákot kell darált dióval helyettesítened. A recept abból a szempontból is rendhagyónak mondható, hogy tojás és tej nélkül készül, így az azokra allergiások is nyugodt szívvel nassolhatnak a süteményből.

Mákos bejgli cukormázzal

Makos bejgli cukormazzal 1

Hozzávalók 3 darabhoz

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 150 g margarin
  • 1 ek őrölt lenmag
  • 3 tk forró víz
  • 25 g élesztő
  • 100 ml növényi ital (bármilyen)

A töltelékhez:

  • 350 g cukor
  • 200 ml víz
  • 300 g darált mák

A cukormázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 3 tk citromlé
  • 5 ek növényi ital

A díszítéshez:

  • mazsola, aszalt gyümölcsök, darabolt magvak
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként készítsük el a tölteléket: a vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és addig főzzük őket, amíg szirupos állaguk lesz. Ekkor adjuk hozzá a darált mákot is, 1-2 percig főzzük őket együtt is, majd vegyük le a tűzről, és tegyük félre kihűlni.

A tésztához készítsük el a tojáshelyettesítőt: tegyük a lenmaglisztet egy pohárba, és kanalazzuk rá a forró vizet. Alaposan keverjük össze, majd tegyük félre, hogy tojásfehérje-állagúra sűrűsödjön.

Az élesztőt morzsoljuk a langyos növényi italba egy csipet cukorral, és pár percre tegyük félre.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, és adjuk hozzá a kis kockákra vágott margarint. Kézzel addig morzsoljuk, amíg a margarin teljesen egyneművé válik a lisztes keverékkel.

Keverjük hozzá az időközben felfuttatott élesztőt és a lentojást, majd egy lisztezett felületen gyúrjuk őket sima, ruganyos tésztává.

Formázzunk belőle 3 egyforma gombócot, tegyük félre, és pihentessük őket fél óráig.

Ha letelt az idő, nyújtsuk az első gombócot négyzet formájúvá, és kenjük meg egyenletesen a kihűlt töltelékkel. Az egyik oldalán hagyjunk egy 3-4 cm-es csíkot, ahová nem teszünk mákot (így nem folyik ki a töltelék), majd az azzal ellenkező oldalról indulva szorosan tekerjük fel a bejglit. 

Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd hasonló módon készítsük el a második és harmadik bejglit is. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha túl sokáig kelesztjük a gombócokat, könnyebben kihasadnak sütés közben. 

Helyezzük a tepsit meleg helyre, és további 25-30 percig pihentessük a tekercseket.

180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük őket aranybarnára.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a cukormázhoz keverjük össze a porcukrot, a keményítőt és a citromlevet, majd kanalazzuk hozzá a növényi italt is. Egyszerre csak 1 kanálnyit adjunk hozzá, és addig hígítsuk, amíg egy sima, de sűrű krémet kapunk. 

Ezt csurgassuk a bejglik tetejére, majd szilikonspatulával egyengessük el. Ha mazsolával, aszalt gyümölcsökkel vagy darabolt magvakkal is díszítjük, akkor várjunk 1-2 percet, amíg a máz kissé megdermed, így nem fognak belesüllyedni a nagyobb darabok.

Tipp: ha fekete helyett fehér mákot használsz (vagy a kettő keverékét), akkor a dióshoz hasonló árnyalatú tölteléket kapsz, amilyen a képeken is szerepel.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük