![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szívet melengető mákos kalács a nagyi receptje szerint: nem lehet ellenállni a finomságnak
![mkcov](https://kep.index.hu/1/0/4165/41654/416542/41654246_3179728_7c7135085b3b910696c602f005f1d2a4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Fagyos, téli napokon jólesik elbújni a világ elől, a szoba békés melegében egy jó könyv társaságában elütni az időt, miközben egy szép szelet mákos kalácsot majszolsz.
Hideg napokon sokkal jobban esik süteményt készíteni, élvezni a konyha kellemes melegét, az illatokat, és persze határtalan az öröm, amikor kiveszed a sütőből az elkészült finomságot. Télen én is sokkal gyakrabban sütök, ráérősebb napokon előkapom a nagyi régi receptjeit és szerencsét próbálok velük, sokszor beleviszek egy-két újítást is. A múltkor egy régi kedvenc, a mákos kalács elkészítésére adtam a fejem. A sütemény szuper lett, azt leszámítva, hogy elfelejtettem tojással lekenni a tetejét, de szerencsére így is szépen megsült.
Légy kreatív!
Engedd szabadjára a fantáziádat, játssz az ízek kialakításával. A mákos kalács esetében én rummal vittem egy kis izgalmat a süteménybe, de ha lett volna a kamrámban barack- vagy szilvalekvár, 2-3 evőkanállal kevertem volna a töltelékbe, úgy sokkal szaftosabb lett volna. Tálalásnál egyszerűen porcukorral kínáltam, pedig egy jó kis vaníliasodó is simán elfért volna a kalács mellé.
Mákos kalács
![mkct](https://kep.index.hu/1/0/4165/41654/416542/41654260_1d720cd22825c3fa19a4ae907ccb69b4_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 1.5 dl tej
- 1 tasak élesztő (por)
- 3 evőkanál cukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 2 dl tej
- 25 dkg darált mák
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál rum
- vaj a forma kikenéséhez
Tetejére:
- 1 darab tojás
Tálalás:
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és 1 kanál cukrot, majd tegyük félre 8-10 percre, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a maradék cukrot, sót és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojást és az olvasztott vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
A tejet forraljuk fel, majd keverjük egybe a mákkal, cukorral és a rummal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük rá a mákos tölteléket.
A tésztát a hosszabbik oldalától tekerjük fel, majd a tésztakígyót hosszában vágjuk félbe. A két rudat fonjuk össze, majd helyezzük vajjal kikent kenyérformába.
A formába helyezett tésztát kenjük meg felvert tojással.
A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre. (Minden sütő más, ezért előfordulhat, hogy több idő szükséges a tésztának.)
A mákos kalácsot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!