Szívet melengető mákos kalács a nagyi receptje szerint: nem lehet ellenállni a finomságnak

mkcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fagyos, téli napokon jólesik elbújni a világ elől, a szoba békés melegében egy jó könyv társaságában elütni az időt, miközben egy szép szelet mákos kalácsot majszolsz.

Hideg napokon sokkal jobban esik süteményt készíteni, élvezni a konyha kellemes melegét, az illatokat, és persze határtalan az öröm, amikor kiveszed a sütőből az elkészült finomságot. Télen én is sokkal gyakrabban sütök, ráérősebb napokon előkapom a nagyi régi receptjeit és szerencsét próbálok velük, sokszor beleviszek egy-két újítást is. A múltkor egy régi kedvenc, a mákos kalács elkészítésére adtam a fejem. A sütemény szuper lett, azt leszámítva, hogy elfelejtettem tojással lekenni a tetejét, de szerencsére így is szépen megsült.

Légy kreatív!

Engedd szabadjára a fantáziádat, játssz az ízek kialakításával. A mákos kalács esetében én rummal vittem egy kis izgalmat a süteménybe, de ha lett volna a kamrámban barack- vagy szilvalekvár, 2-3 evőkanállal kevertem volna a töltelékbe, úgy sokkal szaftosabb lett volna. Tálalásnál egyszerűen porcukorral kínáltam, pedig egy jó kis vaníliasodó is simán elfért volna a kalács mellé.

Mákos kalács

mkct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 1.5 dl tej
  • 1 tasak élesztő (por)
  • 3 evőkanál cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 2 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál rum
  • vaj a forma kikenéséhez

Tetejére:

  • 1 darab tojás

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és 1 kanál cukrot, majd tegyük félre 8-10 percre, míg az élesztő felfut.

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a maradék cukrot, sót és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojást és az olvasztott vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Töltelék:

A tejet forraljuk fel, majd keverjük egybe a mákkal, cukorral és a rummal.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük rá a mákos tölteléket.

A tésztát a hosszabbik oldalától tekerjük fel, majd a tésztakígyót hosszában vágjuk félbe. A két rudat fonjuk össze, majd helyezzük vajjal kikent kenyérformába.

A formába helyezett tésztát kenjük meg felvert tojással.

A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre. (Minden sütő más, ezért előfordulhat, hogy több idő szükséges a tésztának.)

A mákos kalácsot porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük