Puha, illatos citromos-mákos muffin: keverem-kavarom a tésztája

citromos-makos-muffin
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha muffintészta szuper alaprecept, rengetegféle ízesítésben lehet elkészíteni, ezúttal a mák-citrom kombináció vett le minket a lábunkról.

Ha szereted a mákos süteményeket, mindenképp próbáld ki ezt a pihe-puha muffint, gyerekjáték az elkészítése, és elképesztően finom. Mákból egészet érdemes használni, úgy roppan a fogad alatt, illetve a citrom se hiányozzon mellőle, ez a páros örök klasszikus

A muffinnak egyszerű kevert tésztája van, így alig lesz vele dolgod, kezdők is könnyedén összedobhatják. A puhaságáról a joghurt, a vaj és a tej gondoskodik, illetve egy kevés sütőpor és szódabikarbóna keverékétől lesz könnyű és levegős. 

Fontos, hogy a formákat ne töltsd tele, mert úgy nem lesz szép a muffin, a tészta kifolyhat, csak a kapszlik háromnegyedéig kanalazd a masszát.

Mákos muffin

citromos-makos-muffin2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 350 g liszt
  • 2 ek mák (egész)
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 db biocitrom
  • 200 g cukor
  • 1 nagy csipet
  • 2 db tojás
  • 160 g joghurt
  • 120 g vaj
  • 200 ml tej
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, a citrom reszelt héját és 1 ek. citromlevet, majd adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, a tejet, az olvasztott vajat, a vaníliát és a sót. Keverjük csomómentesre a masszát.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a mákot.

Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, míg csomómentes masszát nem kapunk. Tegyük picit félre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk ki 12 muffinformát, vagy béleljük ki őket kapszlival.

Kanalazzunk a tésztából a formákba úgy, hogy azoknak a háromnegyedéig érjen, majd toljuk a sütőbe 18-20 percre. Tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük