
Remegős gőzgombóc szilvalekvárral töltve: varázsold az otthonodba a hütték kedvencét

Gőzben készül a töltött gombóc, ennek köszönhetően nagyon puha lesz, a mákos szórás és a vaníliaszósz pedig felteszik az i-re a pontot.
Ha a síelők táborát erősíted, biztosan ismerős neked a hütték kedvence, a gőzgombóc, amit házilag is viszonylag könnyedén elkészíthetsz. Ha nem vagy a téli sportok szerelmese, akkor is szívből ajánljuk ezt a receptet, garantáltan imádni fogod.
A gombócok alapja lágy kelt tészta, ezt kell megformázni, majd megtölteni. A klasszikus ízpárosítás a szilvalekváros-mákos, de nyugodtan kipróbálhatod másfajta dzsemmel töltve is, sőt, akár sűrűbb csokikrémet, mogyorókrémet is kanalazhatsz bele. A vaníliasodót sem érdemes lehagyni róla, ehhez alább olvashatsz egy szuper receptet.
Az étel elnevezése nem véletlen, a gombócok gőzben puhulnak, se sütéssel, se főzéssel nem lehet elérni ugyanezt az eredményt. Ha esetleg még nincs, érdemes beszerezni hozzá egy párolóedényt, de ennek híján egy fémszűrővel/szitával is megpróbálkozhatsz. A lényeg, hogy fedd le az edény tetejét, hogy ne szökjön ki a gőz.
Mákos-szilvás gőzgombóc

Hozzávalók 10 darabhoz
Gombóc:
- 500 g liszt
- 1 tk só
- 70 g cukor
- 1 csomag porélesztő
- 250 ml tej
- 70 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 1 db biocitrom
- 1 tk vaníliakivonat
Töltelék:
- 250 g szilvalekvár (sűrű)
Tálalás:
- 150 g darált mák
- 100 g porcukor
- vaníliasodó (recept a leírásban)
Elkészítés:
A tejet melegítsük meg, de ne legyen forró, majd keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre 10 percre.
A lisztet keverjük össze a sóval, ássunk a közepébe mélyedést. Öntsük oda az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a tojásokat, adjuk hozzá a citrom héját és a vaníliát.
Dagasszuk a tésztát 10 percig, majd tegyük olajozott tálba, fedjük le, és tegyük félre 1 órára, vagy míg a duplájára nem nő.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, készítsünk belőle egy hengert, majd osszuk 10 részre.
Vegyünk a kezünkbe egy darabot, lapítsuk ki, majd kanalazzunk a közepébe a lekvárból. Fedjük be a lekvárt a szélekkel, jól csippentsük össze, hogy ne nyíljon szét. A betöltött gombócokat tegyük egy tálcára/deszkára, fedjük le, majd hagyjuk újabb 30-60 percig, hogy nőjenek.
Közben készítsük el a vaníliasodót ez alapján a recept alapján.
Tegyünk fel egy lábasban vizet, hagyjuk forrni, majd tegyük a tetejére a párolóedényt/betétet/bambuszpárolót. Fontos, hogy az alja ne érjen a vízbe. Ha nincs ilyenünk, egy fémszűrővel/szitával is megpróbálkozhatunk. Tegyünk bele annyi gombócot, amennyi elfér. Fedjük le a párolót, majd 15 percig gőzöljük a gombócokat.
Vaníliasodóval leöntve, a cukros mákkal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!