
Tiramisu újragondolva: a mascarponés-kávés töltelék a palacsintalapok közé kerül
Az olaszok nagyon krémes desszertje, a tiramisu igencsak feldobja az embert a kávénak köszönhetően.
Ez a málnás tiramisu igazi tavaszi-nyári desszert, amely a savanykás gyümölcs és a lágy, habos mascarponekrém tökéletes harmóniájára épül.
Kávé helyett gyümölcsös szirupba mártott babapiskóta rétegezi a krémet, így a legkisebbek is bátran ehetik, a végén pedig friss málna és citromkarika koronázza meg a desszertet.
A málnadzsem és -szirup is házilag készül, ezek önállóan is megállják a helyüket, ha előbbit kenyérre kennéd, utóbbiból pedig szörpöt készítenél!
Készítsük elő a hozzávalókat. Facsarjuk ki 2 citromnak a levét, így a készítés közben tudunk friss citromlével dolgozni.
A receptet a málnadzsem elkészítésével kezdjük. Egy lábasban forraljuk fel a málnát a cukorral, és ízesítsük citromlével. Amikor a cukor felolvadt és a málnadarabok is összeestek, vegyük le a tűzről, majd egy spatula segítségével nyomkodjuk simára a nagyobb málnaszemeket is. Öntsük egy tálba, fedjük le folpackkal, és hagyjuk állni a hűtőszekrényben fél órát.
Ez idő alatt készítsük el a málnaszirupot. Az előzőhöz hasonlóan keverjük össze a málnát, cukrot, vizet, forraljuk fel, utána szűrjük le. A szűrt léhez öntsünk három teáskanál citromlevet. Hagyjuk 15-20 percig a hűtőben hűlni.
A mascarponekrémhez szükséges mascarponét dolgozzuk simára a porcukorral, vaníliával és citromlével. Adjuk hozzá a habtejszínt: ennél a lépésnél már használjunk robotgépet, és azzal verjük kemény habbá. Egy egységes, szilárd krémet kell, hogy kapjunk.
Így, hogy minden alapanyagot előkészítettünk, kezdődhet a rétegezés. Egy tepsit kenjünk ki kevés mascarponekrémmel, helyezzünk rá 14 darab málnaszirupban áztatott babapiskótát, majd mehet rá a mascarponekrém fele. Ha egyenletesen elsimítottuk a krémet, kanalazzuk rá a málnadzsem felét. Ezt ismételjük meg még egyszer.
Folpackkal fedjük le, és minimum 8 órát hagyjuk a hűtőben összeállni. A legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
Másnap távolítsuk el a fóliát, szeleteljük nagyobb szeletekre és dekoráljuk friss málnával, valamint citromkarikával.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu