Krémes, málnás tiramisu házi dzsemmel: tojás- és koffeinmentes recept

3
Nyomtatás
malnas-tiramisu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikus tiramisut mindenki ismeri, de mi lenne, ha most egy friss, gyümölcsös változatban készítenénk el, kávé nélkül?

Ez a málnás tiramisu igazi tavaszi-nyári desszert, amely a savanykás gyümölcs és a lágy, habos mascarponekrém tökéletes harmóniájára épül. 

Kávé helyett gyümölcsös szirupba mártott babapiskóta rétegezi a krémet, így a legkisebbek is bátran ehetik, a végén pedig friss málna és citromkarika koronázza meg a desszertet.

A málnadzsem és -szirup is házilag készül, ezek önállóan is megállják a helyüket, ha előbbit kenyérre kennéd, utóbbiból pedig szörpöt készítenél!

Málnás tiramisu

malnas-tiramisu2

Hozzávalók 22 x 24 cm-es formához cm átmérőjű formához

Málnadzsem:

  • 470 g friss vagy fagyasztott málna
  • 90 g kristálycukor
  • 1 tk. citromlé

Málnaszirup:

  • 100 g kristálycukor
  • 30 g friss vagy fagyasztott málna
  • 120 ml víz
  • 3 tk. citromlé

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 120 g porcukor
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 2 tk. citromlé
  • 480 ml habtejszín

Egyéb:

  • 28 db babapiskóta
  • citrom
  • málna
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a hozzávalókat. Facsarjuk ki 2 citromnak a levét, így a készítés közben tudunk friss citromlével dolgozni. 

A receptet a málnadzsem elkészítésével kezdjük. Egy lábasban forraljuk fel a málnát a cukorral, és ízesítsük citromlével. Amikor a cukor felolvadt és a málnadarabok is összeestek, vegyük le a tűzről, majd egy spatula segítségével nyomkodjuk simára a nagyobb málnaszemeket is. Öntsük egy tálba, fedjük le folpackkal, és hagyjuk állni a hűtőszekrényben fél órát.

Ez idő alatt készítsük el a málnaszirupot. Az előzőhöz hasonlóan keverjük össze a málnát, cukrot, vizet, forraljuk fel, utána szűrjük le. A szűrt léhez öntsünk három teáskanál citromlevet. Hagyjuk 15-20 percig a hűtőben hűlni. 

A mascarponekrémhez szükséges mascarponét dolgozzuk simára a porcukorral, vaníliával és citromlével. Adjuk hozzá a habtejszínt: ennél a lépésnél már használjunk robotgépet, és azzal verjük kemény habbá. Egy egységes, szilárd krémet kell, hogy kapjunk. 

Így, hogy minden alapanyagot előkészítettünk, kezdődhet a rétegezés. Egy tepsit kenjünk ki kevés mascarponekrémmel, helyezzünk rá 14 darab málnaszirupban áztatott babapiskótát, majd mehet rá a mascarponekrém fele. Ha egyenletesen elsimítottuk a krémet, kanalazzuk rá a málnadzsem felét. Ezt ismételjük meg még egyszer.

Folpackkal fedjük le, és minimum 8 órát hagyjuk a hűtőben összeállni. A legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.

Másnap távolítsuk el a fóliát, szeleteljük nagyobb szeletekre és dekoráljuk friss málnával, valamint citromkarikával. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon