Pénztárcabarát burgonyafánk egyszerűen: bevált nagyireceptet mutatunk

bfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A levegős tésztájú pampuska finom magában, de lekvárral is ki lehet próbálni, és még szaftosabb ételek mellé köretként is tökéletes választás.

A nagymamák a takarékosság mesterei, mindig van a tarsolyukban valamilyen egyszerű finomság, amely nem terheli meg a pénztárcát.

A régi időkben a burgonya a szegényes konyha alappillére volt. Rengetegféle ötletes ételt készítettek belőle a mamák, melengető levest, tartalmas paprikás krumplit vagy tésztát, és még a desszertkészítésnél is bizalmat szavaztak a zöldségnek.

A krumplis pogácsa mellett sok családban nagy kedvencnek számított a krumplis fánk, melyet mindenki örömmel majszolt magában. Ha pedig lapult a kamra polcán házi lekvár, az is került mellé, de akár tartalmas pörköltekhez is illik köretként.

Mamaféle burgonyafánk

bfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg krumpli
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • só ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát héjában, bő vízben főzzük puhára. Az elkészült krumplit még melegen pucoljuk meg és törjük simára, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá az élesztőt, tojást, tejfölt, krumplit és sót, gyúrjunk belőle lágy tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.

Az olajat hevítsük fel, majd olajos kéz vagy kanál segítségével szaggassuk az olajba a fánkot, és süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük