![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A szaftja a legjobb - A klasszikus paprikás krumplit mindenki szereti
![paprikás krumpli](https://kep.index.hu/1/0/3105/31058/310582/31058255_2384825_ca8658072fc0a9057d00abd98d56d304_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Rá kellett jönnöm, hogy a gyerekkori ízlésem köszönőviszonyban sincs a mostanival, az egyik legjobb példa erre a jó öreg paprikás krumpli.
A paprikás krumpli gyorsan elkészíthető, olcsó, igazi magyaros étel. Egy időben nem rajongtam érte, talán azért, mert túl egyszerűnek találtam. Pedig ahhoz, hogy igazán finomat főzzünk, figyelnünk kell a krumpli, kolbász vagy akár virsli, illetve a szaft megfelelő arányára. Az, hogy utána ki hogyan eszi, ízlés dolga. Én belenyomom a krumplit a szaftba, a végén pedig még kenyérrel is kitunkolom.
Bár tényleg egyszerű recept, az összetevőkön nagyon sok múlik. Érdemes olaj helyett zsírt használni, és hiába vagyunk nagyon éhesek, lassan főzni, mert így lesz finom szaftunk a végén.
A paprikás krumplinál nem érdemes kompromisszumot kötni, friss fehér kenyérrel a legjobb. Én virslit és kolbászt is tettem bele, de természetesen ezt is saját ízlésünknek megfelelően formálhatjuk.
Paprikás krumpli
![paprikás krumpli recept](https://kep.index.hu/1/0/3105/31058/310582/31058275_a5fd17ab080aa38f59ee0d267def027c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 50 gramm bacon
- 150 gramm füstölt kolbász
- 2 pár virsli
- 3 teáskanál pirospaprika
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 1 csipet kömény
- főzéshez víz
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a krumplit, majd hámozzuk meg és vágjuk fel cikkekre, felhasználásig tegyük egy tál hideg vízbe. A bacont kockázzuk fel, a kolbászt és a virslit vágjuk karikákra. A hagymát vágjuk apróra. A bacont tegyük egy nagyobb lábasba, pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük rá a zsírt, várjuk meg, míg felmelegszik, majd szépen sorban tegyük bele a hagymát, majd a fokhagymát. Pároljuk üvegesre, öntsünk rá egy kevés vizet, szórjuk bele a pirospaprikát és a köményt, majd közepes lángon rotyogtassuk egy kicsit. Közben a kolbászkarikákat pirítsuk meg egy serpenyőben.
Tegyük a lábasba a krumplit, öntsük fel vízzel úgy, hogy majdnem ellepje, sózzuk, borsozzuk, és letakarva, alacsony lángon főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ha kevésnek találjuk, közben pótoljuk a vizet. Mielőtt a krumpli teljesen megpuhul, tegyük hozzá a kolbászt és a virslikarikákat.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!