Foszlós, lekvárral töltött fánk: pont úgy, ahogy a mama is sütötte

3
Nyomtatás
Mamaféle lekváros fánk cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Gusztusos, puha, foszlós, édes házi fánk, melynek az illata is csábító. Bár nagy a kísértés, várd meg, míg langyosra hűl, utána kínáld!

A fánk az egész világon kedvelt desszert, rengeteg változata kipróbálható. A magyar konyha főleg farsang idején készíti, pedig egész évben süthető, télen is nagyon jólesik. Hagyományosan bő olajban készül, de sütőben vagy forró levegős gépben is készülhet a finomság.

Így is lehet!

A recept békebeli, igaz, a vaníliás cukor és a rum a hagyományos változatban nem szerepel, érdemes így is letesztelni. A töltött fánk bármilyen lekvárral készülhet, de akár mogyoró- vagy pisztáciakrémmel is kipróbálhatod. Ha szeretnéd, cicomázd fel a fánkot, jól áll neki a csokimáz vagy cukormáz is.

Mamaféle lekváros fánk

Mamaféle lekváros fánk ct

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 4 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál rum
  • kevés liszt a tészta alá
  • olaj a sütéshez
  • 1 üveg lekvár
  • 1-2 evőkanál forró víz
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután fedjük le konyharuhával és várjunk 8-12 percet, míg felfut az élesztő.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojássárgáját, vajat és a rumot, dagasszunk belőle rugalmas tésztát.

A szép rugalmas fánktésztát takarjuk le konyharuhával és tegyük félre 60 percre, míg a duplájára kel.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 2 cm vastagságúra. A tésztát pohár vagy fánkszaggató segítségével szúrjuk ki.

A kiszúrt fánkokat sorakoztassuk tálcára, takarjuk le és kelesszük még 20-30 percet.

A fánkokat bő, forró olajban süssük szép aranybarnára.

A kisült fánkok oldalát egy fakanál végével lyukasszuk ki.

A lekvárt keverjük össze a vízzel, majd adagoljuk habzsákba. Ezután töltsük meg a fánkokat.

A lekváros fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon