Filléres tarkedli: a cseh fánk dagasztás nélkül készül
A tarkedli vagy talkedli régi finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne.
A fánk az egész világon kedvelt desszert, rengeteg változata kipróbálható. A magyar konyha főleg farsang idején készíti, pedig egész évben süthető, télen is nagyon jólesik. Hagyományosan bő olajban készül, de sütőben vagy forró levegős gépben is készülhet a finomság.
A recept békebeli, igaz, a vaníliás cukor és a rum a hagyományos változatban nem szerepel, érdemes így is letesztelni. A töltött fánk bármilyen lekvárral készülhet, de akár mogyoró- vagy pisztáciakrémmel is kipróbálhatod. Ha szeretnéd, cicomázd fel a fánkot, jól áll neki a csokimáz vagy cukormáz is.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután fedjük le konyharuhával és várjunk 8-12 percet, míg felfut az élesztő.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojássárgáját, vajat és a rumot, dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
A szép rugalmas fánktésztát takarjuk le konyharuhával és tegyük félre 60 percre, míg a duplájára kel.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 2 cm vastagságúra. A tésztát pohár vagy fánkszaggató segítségével szúrjuk ki.
A kiszúrt fánkokat sorakoztassuk tálcára, takarjuk le és kelesszük még 20-30 percet.
A fánkokat bő, forró olajban süssük szép aranybarnára.
A kisült fánkok oldalát egy fakanál végével lyukasszuk ki.
A lekvárt keverjük össze a vízzel, majd adagoljuk habzsákba. Ezután töltsük meg a fánkokat.
A lekváros fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu