
Filléres tarkedli: a cseh fánk dagasztás nélkül készül

A tarkedli vagy talkedli régi finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne.
A cseh fánk egyszerűen készül: a titka, hogy az alapanyagokat alaposan ki kell keverni, majd pihentetés után lehet is sütni. Hagyományosan speciális tarkedlisütőben pirul a tészta, melynek köszönhetően szép kerek alakja lesz, de az eszköz hiányában is el lehet készíteni egy serpenyőben.
Így dobd fel!
A finomság egyszerű recept szerint készül, ha azonban különleges aromával szeretnéd megbolondítani, akkor reszelt citrom vagy narancs héjával gazdagítsd. A kész fánkok egyszerűen porcukorral meghintve is csodásak, de lekvárral és csokiszósszal is érdemes kipróbálni őket.
-
2023-10-26 08:32:01
-
2023-10-04 08:32:01
-
2023-08-22 09:32:01
Tarkedli – cseh fánk

Hozzávalók 4 személyre
- 4 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag élesztő
- 35 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 2 darab tojás
- olaj a fánk sütéséhez
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, olvasztott vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan keverjük ki, majd takarjuk le és pihentessük 30 percig.
A fánkot hagyományosan tarkedlisütőben sütik, de serpenyőben is el lehet készíteni. Ha serpenyőben sütnénk, akkor kevés olajat hevítsünk fel, majd kanál segítségével adagoljuk a masszát tetszés szerint. A fánkokat mindkét oldalán süssük szép aranybarnára (sütési idő 2-3 perc oldalanként).
Az elkészült fánkokat porcukorral megszórva kínáljuk, ha szeretnénk, lekvárt is tehetünk mellé.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!