Filléres tarkedli: a cseh fánk dagasztás nélkül készül

Tarkedli – cseh fánk cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tarkedli vagy talkedli régi finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne.

A cseh fánk egyszerűen készül: a titka, hogy az alapanyagokat alaposan ki kell keverni, majd pihentetés után lehet is sütni. Hagyományosan speciális tarkedlisütőben pirul a tészta, melynek köszönhetően szép kerek alakja lesz, de az eszköz hiányában is el lehet készíteni egy serpenyőben.

Így dobd fel!

A finomság egyszerű recept szerint készül, ha azonban különleges aromával szeretnéd megbolondítani, akkor reszelt citrom vagy narancs héjával gazdagítsd. A kész fánkok egyszerűen porcukorral meghintve is csodásak, de lekvárral és csokiszósszal is érdemes kipróbálni őket.

Tarkedli – cseh fánk

Tarkedli – cseh fánk ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 35 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2 darab tojás
  • olaj a fánk sütéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, olvasztott vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan keverjük ki, majd takarjuk le és pihentessük 30 percig.

A fánkot hagyományosan tarkedlisütőben sütik, de serpenyőben is el lehet készíteni. Ha serpenyőben sütnénk, akkor kevés olajat hevítsünk fel, majd kanál segítségével adagoljuk a masszát tetszés szerint. A fánkokat mindkét oldalán süssük szép aranybarnára (sütési idő 2-3 perc oldalanként).

Az elkészült fánkokat porcukorral megszórva kínáljuk, ha szeretnénk, lekvárt is tehetünk mellé.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük