Édes és pihe-puha az olaszok fánkja: a bombolini vaníliás töltelékkel a legfinomabb
Illatos, lágy tésztájú fánk, úgy, ahogy az olaszok szeretik. Az eszményi bombolini vaníliakrémmel a legtökéletesebb.
A farsang egyik kötelezője a fánk, mely rengetegféle változatban kipróbálható. Ilyenkor mégis a klasszikust szeretik a legtöbben, a csöröge és a szalagos a legnagyobb kedvencek.
Több oka is lehet, ha nem emelkedik meg a fánk. Gyakori hiba, hogy túlkel a tészta, vagy sok cukor kerül bele, de az is számít, milyen kiszúróval dolgozol. A legjobb, ha éles a formád. A szalagos fánknál lényeges, hogy a fánk közepét ujjal benyomd, majd a benyomott részével lefelé tedd a forró olajba. A tökéletes végeredmény érdekében ne spórolj az olajjal, öntsd egy nagy edénybe, és arra is figyelj, hogy egyszerre ne süss túl sok fánkot.
A szalagos fánk hagyományosan porcukorral megszórva és baracklekvárral csábít. Ha azonban nem nyomod be az ujjaddal a tészta közepét, és úgy sütöd ki a párnákat, akkor töltve is kipróbálhatod. Ha így tennél, akkor a fánk oldalát szúrd át egy fakanál végével, majd habzsákból adagolva gazdagítsd valamilyen édes krémmel.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és futtassuk fel 8-10 perc alatt.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, vajat, tojást, tojássárgáját, sót, rumot és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát, majd takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 2 cm vastagságúra. Ezután egy pohár vagy fánkkiszúró segítségével szaggassuk ki a tésztát. A kiszúrt korongokat takarjuk le, és még 10-15 percig kelesszük.
A korongok közepét az ujjunkkal nyomjuk be.
Az olajat forrósítsuk fel, majd a fánkokat helyezzük az olajba úgy, hogy az ujjunkkal benyomott rész kerüljön az olajba. Ezután fedjük le és süssük 1-2 percig, majd vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a tésztát, és fedő nélkül süssük még 1-2 percig.
A kisült fánkokat szórjuk meg porcukorral, vaníliás cukorral vagy fahéjas porcukorral. Ha szeretnénk, lekvárral vagy más édes krémmel is megtölthetjük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors