Hagyományos farsangi fánk bevált recept alapján: így lesz szép szalagos

Farsangi szalagos fánk cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szalagos fánk régi kedvenc, mely simán porcukorral meghintve is mennyei, de töltve is érdemes elkészíteni.

A farsang egyik kötelezője a fánk, mely rengetegféle változatban kipróbálható. Ilyenkor mégis a klasszikust szeretik a legtöbben, a csöröge és a szalagos a legnagyobb kedvencek.

Így nő szép nagyra és lesz szalagos!

Több oka is lehet, ha nem emelkedik meg a fánk. Gyakori hiba, hogy túlkel a tészta, vagy sok cukor kerül bele, de az is számít, milyen kiszúróval dolgozol. A legjobb, ha éles a formád. A szalagos fánknál lényeges, hogy a fánk közepét ujjal benyomd, majd a benyomott részével lefelé tedd a forró olajba. A tökéletes végeredmény érdekében ne spórolj az olajjal, öntsd egy nagy edénybe, és arra is figyelj, hogy egyszerre ne süss túl sok fánkot.

A szalagos fánk hagyományosan porcukorral megszórva és baracklekvárral csábít. Ha azonban nem nyomod be az ujjaddal a tészta közepét, és úgy sütöd ki a párnákat, akkor töltve is kipróbálhatod. Ha így tennél, akkor a fánk oldalát szúrd át egy fakanál végével, majd habzsákból adagolva gazdagítsd valamilyen édes krémmel.

Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk ct

Hozzávalók 14 darabhoz

  • 3 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 darab tojás
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 20 ml rum
  • kevés liszt a tészta alá
  • olaj a sütéshez szükség szerint
  • porcukor, vaníliás cukor vagy fahéjas cukor a szóráshoz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és futtassuk fel 8-10 perc alatt.

A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, vajat, tojást, tojássárgáját, sót, rumot és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát, majd takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 2 cm vastagságúra. Ezután egy pohár vagy fánkkiszúró segítségével szaggassuk ki a tésztát. A kiszúrt korongokat takarjuk le, és még 10-15 percig kelesszük.

A korongok közepét az ujjunkkal nyomjuk be.

Az olajat forrósítsuk fel, majd a fánkokat helyezzük az olajba úgy, hogy az ujjunkkal benyomott rész kerüljön az olajba. Ezután fedjük le és süssük 1-2 percig, majd vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a tésztát, és fedő nélkül süssük még 1-2 percig.

A kisült fánkokat szórjuk meg porcukorral, vaníliás cukorral vagy fahéjas porcukorral. Ha szeretnénk, lekvárral vagy más édes krémmel is megtölthetjük.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük