
Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk
A mediterrán régiók egyik kedvelt csonthéjas gyümölcse, a pisztácia, nem csak a fagylaltkészítőket ihlette meg. Ezúttal egy különleges, pisztáciás sajttortát mutatunk.
A citrusok nemhiába a téli szezon legjobb immunerősítői. Egy narancs, egy mandarin vagy grépfrút tökéletes lehet a szervezeted doppingolására. Ezúttal egy sajttortareceptet mutatunk, amelynek a krémjébe ricotta és mandarin kerül, a kekszes alapba pedig egy kis rumot csempésztünk.
És mivel ez a sajttorta sütés nélkül készül, így a lapzselatin bevetésére is szükségünk lesz ahhoz, hogy egy finom és krémes, de ne elfolyó tortát kapjunk, amelynek a tetejére mandarinleves borítás kerül zárásként.
A süti alapjához a kekszet törjük össze morzsásra, majd keverjük össze az olvasztott vajjal és a rummal.
A keveréket nyomkodjuk bele egy kb. 20 cm-es kerek tortaformába. Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 20 percre.
3 zselatinlapot áztassunk be vízbe.
A ricottát keverjük össze a cukor háromnegyed részével, adjuk hozzá a fél vaníliarúd magvait és reszeljük bele egy mandarin héját is.
A zselatint nyomkodjuk ki, majd 3 evőkanál forró tejben oldjuk fel és adjuk hozzá a ricottához.
A ricottás keveréket öntsük bele a tortaformába, majd tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára, hogy szépen megdermedjen.
Ezt követően áztassuk be a maradék 2 zselatinlapot is.
A mandarinok levét préseljük le, majd szűrjük át.
Egy lábasba öntsünk bele kb. 310 ml mandarinlevet, adjuk hozzá a maradék cukrot. Kezdjük el melegíteni, majd ha már forr, akkor további kb. 1 percig forraljuk.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a maradék, kinyomkodott zselatinlapokat. Addig keverjük, amíg azok teljesen fel nem olvadnak.
Hagyjuk hűlni, amíg el nem kezd sűrűsödni.
A ricottás alapot, ami eddig a hűtőben pihent, vegyük elő, és díszítsük a tetejét ízlés szerint mandaringerezdekkel.
Végül öntsük rá az enyhén meghűlt mandarinos zselatint.
Tegyük a hűtőbe újabb 4 órára, a formát letakarva egy fóliával.
Amint a torta teljesen megdermedt, vegyük le róla a csatos formát, és ízlés szerint szeleteljük, majd tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu