Omlós vaníliás-áfonyás pite: ezekkel az arányokkal biztos a siker
Az omlós tészta gazdag áfonyás töltelékkel készül, amely annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni a falatozását.
Ezt a nagyon mutatós és isteni finom francia süteményt mindenkinek kötelező életében legalább egyszer elkészítenie: az omlós tésztán elterülő édes mandulakrém és a friss, lédús gyümölcs találkozásából fenomenális desszert születik.
A krém neve franciául frangipane: ez a tojásból, cukorból, mandulából és vajból álló keverék egyszerűen tökéletes, a sütőben szépen összeáll, a teteje picit megpirul. Maga az omlós tészta is megér egy misét, amelyben érdemes a liszt egy részét őrölt mandulára cserélni.
A selymes mandulakrémre bármilyen gyümölcs kerülhet, ősszel gyakran készítik körtével, de nyáron, míg szezonja van, barackkal érdemes kipróbálni.
Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a porcukorral. Keverjük bele a tojást is. Szitáljuk hozzá a lisztet, a sót és a mandulát, kezdjük el összeállítani a tésztát. Készítsünk belőle egy gombócot, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Két sütőpapír között nyújtsuk a tésztát egy kb. 3-4 mm vastag körré, majd tegyük egy kivajazott, kapcsos 24 centi átmérőjű torta- vagy piteformába. A széleire is jusson tészta, jól nyomkodjuk bele. A túllogó részeket vágjuk le. A tészta alját szurkáljuk meg villával pár helyen.
Toljuk a tésztát 15-20 percre a sütőbe. Tegyük félre hűlni.
Közben készítsük el a tölteléket: a puha vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat is, végül az őrölt mandulát.
A mandulakrémet oszlassuk el a kihűlt tésztán.
A sárgabarackokat vágjuk félbe, szedjük ki a magot. Vágjuk szeletekre a fél barackokat.
Rendezzük el a barackszeleteket a krémen, majd ha szeretnénk, szórjuk meg szeletelt mandulával. Toljuk a 160 fokos sütőbe 40-50 percre, vagy míg a krém picit megpirul.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu