Almás-répás muffin gazdagon: tartalmas desszert akár reggelire is
Ez a muffin nem csak desszert lehet: rostban gazdag és nagyon tápláló, így reggelire és tízóraira is beillesztheted.
Muffint készíteni nem nagy ördöngösség, mivel egyszerű kevert tésztája van, minimális konyhai tapasztalattal is összedobhatod. Nagy előnye, hogy számtalan ízesítésben készülhet a tészta: keverhetsz bele gyümölcsöt, csokit, de akár marcipánt is, ahogy mi is tettük.
Hogy ne vesszen el a marcipán íze a tésztában, a liszt egy részét őrölt mandulára cseréltük, így garantált a siker, és még puhább lesz a sütemény. Az omlósságáról azonban nemcsak ez, hanem a sok vaj is gondoskodik, a sütőportól pedig levegősebb lesz a tészta.
Ha több időd van, akár a marcipánmasszát is elkészítheted házilag, illetve kis marcipánfigurákat is formázhatsz belőle, amivel aztán a kész muffinokat díszíted.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A marcipánmasszát vágjuk egészen kis darabokra.
A vajat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével. Keverjük bele a puha marcipánt és a tojásokat is, míg egynemű nem lesz a keverék.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, őrölt mandulát, sütőport és a sót. Adjuk a marcipános keverékhez a tejjel/mandulaitallal együtt, majd keverjük egybe, míg homogén nem lesz a tészta. Ha túl sűrűnek látjuk, még egy kevés tejjel/mandulaitallal hígíthatjuk. Akkor jó, mikor sűrű, de azért folyós.
Osszuk szét a tésztát 12 szilikon vagy papírral bélelt muffinkapszli között. A tetejükre szórjunk szeletelt mandulát. Toljuk a sütőbe 18-22 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu