Marcipános sakktáblasüti: mandulás a puha piskóta

7
Nyomtatás
mrcipanos-sakktablasuti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a klasszikus brit sütemény egy marcipánba csomagolt, színes sakktáblát formáz, amit nem is olyan nehéz elkészíteni.

Az angoloknál csak Battenberg néven ismert sütemény elkészítéséhez szükségünk lesz némi rózsaszín vagy piros ételfestékre, baracklekvárra és egy csomag marcipánra is.

Az íze mellett a külleme is rendkívül csábító, úgyhogy ha egy igazán tavaszi hangulatú, üde és színes süteményt szeretnél készíteni, ez lehet az idei slágerdesszert.

Marcipános sakktáblasüti

mrcipanos-sakktablasuti

Hozzávalók 8 szelethez

A süteményhez:

  • 175 g puha vaj
  • 175 g barna cukor
  • 3 db közepes tojás
  • 50 g őrölt mandula
  • 140 g liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk mandulakivonat
  • rózsaszín ételfesték

A díszítéshez:

  • 100 g baracklekvár
  • porcukor
  • 500 g fehér marcipán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Ha van kéznél Battenberg-sütőforma, az a legszuperebb, de ha nincs, az sem baj, hiszen egy kis kreativitással ezt is áthidalhatjuk. Vegyünk elő egy 20x20 cm-es tepsit, amelybe készítsünk alufóliából elválasztó rekeszt, hogy kettéosszuk a tepsit.

Egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, az ételfesték kivételével. 

A kész tésztát felezzük meg, és az egyik felét öntsük bele az elválasztós tepsibe.

A másik feléhez adjuk hozzá az ételfestéket, ami paszta esetén az egész tubus lehet, de ha kis flakonos, folyékony festéket használunk, akkor abból elegendő lehet 1 kávés- vagy teáskanálnyi is. 

Keverjük össze a tésztát az ételfestékkel, és ha szép rózsaszín lett a színe, öntsük bele a tepsi másik felébe.

Oszlassuk el a tésztákat a tepsiben, majd süssük meg az előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt. Az idő leteltével végezzünk tűpróbát.

A kész tésztát pihentessük a sütőn kívül kb. 15 percig, amíg enyhén elkezd hűlni, majd tegyük rácsra, amíg teljesen kihűl. 

A süteményt ezután tegyük egy vágódeszkára, és mindegyik oldalát vágjuk le, hogy egyenes éleket kapjunk. 

Ezután hosszában vágjuk ketté mindkét tésztát, hogy 2 darab rózsaszín és 2 sima piskótát kapjunk. A precizitás végett akár vonalzót is használhatunk hozzá. A cél, hogy tökéletes négyzet alapú hasábokat kapjunk, amelyből végül összeáll majd a torta.

Következő lépésként a baracklekvárt egy kisebb serpenyőben melegítsük fel.

A marcipán negyed részét porcukros felületen nyújtsuk ki egy 20x10 cm-es téglalappá. 

A marcipán felületét kenjük meg a baracklekvárral, majd helyezzünk rá egymás mellé egy rózsaszín és egy sima piskótát. A tészták közepét kenjük meg lekvárral, hogy összetapadjanak. Ezt ismételjük meg még egyszer, piramisjellegben, hogy a képen látható mintát kapjuk. 

A maradék marcipánt nyújtsuk ki 20x25 cm-es téglalappá. A piskótából összeállított sakktáblamintát kenjük meg körben a maradék lekvárral, majd óvatosan, egy sodrófa segítségével emeljük a kinyújtott marcipánt a süteményre. Simítsuk rá a piskóta tetejére és oldalaira, és a sarkokra is óvatosan nyomkodjuk rá. A felesleges, túllógó marcipánt vágjuk le a torta oldalától 1 cm távolságban. Ahol a marcipánszélek találkoznak, ott ujjakkal nyomkodjuk óvatosan össze.

Várjuk meg, amíg a baracklekvár egy picit meghűl, a torta ízei pedig összeérnek. Ezután óvatosan szeleteljük fel ízlés szerinti szeletekre, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon