Baracklekváros sakktáblasüti: lépésenként mutatjuk az összeállítását

0
Nyomtatás
sakktabla-suti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sakkos süti egy igazi különlegesség. Nem könnyű elkészíteni, de annál látványosabb, amikor végre minden kocka a helyére kerül, és az egészet elönti az olvasztott étcsokoládé.

Ezt a sütit főként haladóknak ajánljuk, mivel kellő türelmet és időt igényel, hogy minden lapot a megfelelő oldalra tegyél és ragassz össze lekvárral. Nem lehetetlen, és természetesen részletes összeállítási tervet is mellékelünk hozzá, de a kötényt akkor is érdemes felkötni.

Ez a süti tökéletes meglepetés és kihívás is lehet egyben mindazoknak, akik szeretik az aprólékos, de igen látványos süteményeket, vagy aki az édességek mellett még eme nemes szellemi sportnak is a szerelmese.

Sakktáblasüti

sakktabla-suti1

Hozzávalók 10 szelethez

A sárga tésztalaphoz:

  • 3 db tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 15 dkg margarin
  • 12 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor

A barna tésztalaphoz:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg margarin
  • 12 dkg liszt
  • 2 dkg holland kakaópor
  • 1 kk sütőpor

Illesztéshez:

  • 200 g sárgabaracklekvár

Csokoládébevonat:

  • 200 g étcsokoládé
  • 7 g vaj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Mivel időt egyedül a tésztalapok kikeverésével tudunk spórolni, ezért az alábbiak szerint érdemes nekiállni, miután mindkét lap elkészítése szinte azonos lépésekből áll. Először a sárga laphoz szükséges 3 tojássárgáját keverjük habosra a puha margarinnal és a cukorral, majd ugyanezt csináljuk meg a barna laphoz.

Eközben a 6 tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. 

A két tésztánál egyedül a lisztes keverék tér el egymástól. A sárga laphoz a 12 dkg lisztet keverjük össze a kávéskanálnyi sütőporral, míg a barna tésztánál ezenfelül még a 2 dkg holland kakaóport is belekeverjük, hiszen ettől lesz szép barna a tészta színe. 

Mindkét tésztánál a habosra kevert cukros tojássárgáját keverjük össze a lisztes, sütőporos – a barna tészta esetében a kakaós – keverékkel, majd óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérje kemény habját kb. fele-fele arányban. 

Mivel a tésztalapok kb. 15 perc alatt kisülnek, így érdemes egyszerre kikeverni őket, hiszen amíg az egyik sül, addig a másikat tepsibe boríthatjuk, és már kész is.

A forma, amibe sütőpapírt teszünk, kb. 25x20 cm-es legyen. A lapokat 180 fokra előmelegített sütőben süssük ki a már említett kb. 15 perc alatt. Nem lesznek magasak a tésztalapok, szóval ne várjunk tőlük egy piskótatésztaszintű növekedést. A sütőajtót ettől függetlenül min. 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta még így is össze tud esni, ha akar. 

Ha kisültek a lapok, hagyjuk őket teljesen kihűlni. 

Ezután jön a munka kacifántos része. A kísérővideót feljebb nézhetitek meg.

Először is minden lapnak vágjuk le a széleit, hogy szép, szögletesek és azonos méretűek legyenek. Ezt megtehetjük úgy is, hogy egymásra tesszük a lapokat. Mivel egy négyzet alapú sakktábláról beszélünk, fontos, hogy mértanilag is azonos oldala legyen majd minden kockának, amit az elején kell kialakítani. 

Miután levágtuk a tészta széleit, attól függően, hogy hány csík sütit szeretnénk, aszerint felezzük meg keresztben vagy hosszában a tésztatornyot. 

Mi most csak egy csíkot készítettünk, így hosszában feleztük meg a tésztákat. 

Tegyük egymás mellé a lapokat, és kezdődhet a lekváros kenés: először az egyik sárga lapot kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd tegyünk rá egy barna lapot. A barna lapot is kenjük meg lekvárral, és helyezzük rá a másik sárga lapot. Az utolsó barna lappal ugyanez a feladat. 

Amikor minden lap egymáson van, jön a hosszában felezés. Olyan vastagra szeleteljük, amekkora a lap magassága. Ha elég éles a szemünk, úgy 8 szeletet kapunk a végén. Egy szelet kb. 1,5 cm széles. 

Ezután elfektetjük a csíkos tésztalapokat, és folytatódik az újabb lekváros rétegezés. Ezt a négy tésztaszeletet, vagy nevezzük elemnek, úgy ragasszuk össze a lekvárral, hogy minden második szeletet fordítsunk meg közben. Színsorrend szerint ez annyit jelent, hogy egy sárga-barna-sárga-barna szeletre egy barna-sárga-barna-sárga szeletet fektetünk. Ebben a mozzanatban rejlik ugyanis, hogy a tészta végül kiadja a sakktábla színeit.

Ha ügyesek voltunk, akkor egy szabályos hasábot kapunk, amit már csak le kell önteni étcsokoládéval. 

Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ízlés szerint akár vajjal, vagy anélkül, majd egyenletesen leöntjük vele a süteményt.

A kész sakkos sütit egy órára hűtőbe tesszük pihenni, majd amikorra a csokoládé teljesen megszilárdult rajta, óvatosan felszeleteljük, és már tálalhatjuk is. 

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon