Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel

8
Nyomtatás
Marokkoi-fuszeres-rizs-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A marokkói fűszeres rizs az egyik legegyszerűbben készülő köret, mégis különleges, fűszeres aromáival bármilyen főételt képes feldobni.

Ez a marokkói fűszeres rizs alig igényel több munkát egy megszokott rizibizinél vagy zöldséges rizsnél, így érdemes felvenni a repertoárodba, hiszen ezzel a recepttel az ízélmény garantált.

A rizs mellé olyan ízesítők kerülnek, mint a fahéj, a kömény, a kardamom, a koriander vagy épp a narancshéj, emellett pedig pirult mandula és aszalt gyümölcsök gazdagítják. Ez a köret bármilyen tányért képes feldobni, de elég tartalmas ahhoz is, hogy önmagában, salátaként fogyaszd.

Marokkói fűszeres rizs

Marokkoi-fuszeres-rizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g basmati rizs
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma vékonyan felszeletelve
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. őrölt fahéj
  • 0.5 tk. őrölt fűszerkömény
  • 0.5 tk. őrölt koriander
  • 0.25 tk. őrölt kardamom
  • 0.25 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk. kurkuma
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 100 g mazsola, aszalt áfonya vagy sárgabarack
  • 50 g pirított mandula durvára darabolva
  • 0.5 közepes bionarancs leve és reszelt héja
  • 1 csokor friss menta apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A rizst öblítsük le folyó víznél, alaposan csepegtessük le, és tegyük félre.

Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes edényben, majd 2-3 percig dinszteljük benne a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, a sót és a fűszereket (fahéj, kömény, koriander, kardamom, szerecsendió, kurkuma), további 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett együtt is pirítsuk, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel.

Forraljuk fel, majd fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 10-15 percig, vagy amíg rizs teljesen fel nem szívja a folyadékot. Ekkor vegyük le a tűzről, és további 10 percig hagyjuk, hogy a saját gőzében tovább puhuljon. Egy villával óvatosan lazítsuk fel, így a szemek nem tapadnak össze.

Adjuk hozzá a narancs levét és reszelt héját, a mandulát, a mazsolát és a mentát, forgassuk össze, és már fogyaszthatjuk is.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon