
Illatos narancsos-áfonyás kenyér: nagyon omlós a tésztája
A kenyérjellegű süteményeket mind imádjuk. Laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és szinte bármilyen ízesítést, gyümölcsöt, csokoládét, de még lekvárt is tehetünk bele.
A mazsola sokak számára megosztó gyümölcs, hiszen a benne ropogó magokat az, aki egyébként sem szereti a magos szőlőt, ezután sem fogja szeretni, aki viszont igen, annak ez a süti könnyedén a kedvence lehet.
Hétköznapi hozzávalókkal készül, maximum a mazsolát lehet annyival feldobni, hogy aranymazsolára cseréled. Pikk-pakk kikeverhető a tésztája, utána pedig már a sütő szépen elvégzi az utolsó simításokat.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Béleljünk ki egy kenyérsütő formát sütőpapírral.
Tegyük a mazsolát egy kisebb lábasba, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel és közepes hőmérsékleten főzzük kb. 4 percig, hogy a mazsolaszemek megpuhuljanak. Ezután szűrjük le a mazsolát, majd tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és alaposan keverjük össze.
Reszeljük rá a citrom héját, majd szitáljuk bele a lisztet és adjuk hozzá a sütőport. Keverjük össze alaposan, amíg szép, homogén tésztát nem kapunk.
Ekkor óvatosan keverjük hozzá a leszűrt mazsolát.
Öntsük a masszát az előkészített sütőformába és simítsuk el a tetejét.
Az előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig, majd lazán takarjuk le a tetejét egy darab alufóliával.
Süssük további 10 percig, vagy amíg a fogpiszkálóteszt minket nem igazol.
Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni a sütit, majd tegyük vágódeszkára, és már szeletelhetjük és kínálhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu